Magyar tánctanárt tüntetett ki az IDO

A modern tánc világszövetségének (International Dance Organization) kitüntetését kapta meg novemberben a pécsi tánctanár, Bocz Jenő, akivel a bama.hu készített interjút. Lapszemle.

A bama.hu cikkéből:

Bocz Jenő a nemzetközi díjjal kapcsolatban elmondta, úgy kapta azt meg idén hetvenévesen, hogy inkább egy héttel későbbre tolták a magyarországi világversenyt, csak egybeessen a díjátadó a születésnapjával. "Aztán megleptek a világbajnok tanítványaim is, mert mind ott sündörögtek az eseményen és egy rögtönzött show-műsort is adtak a tiszteletemre. Hát, én is beszálltam fejen állva brékelni, és számomra abban az öt percben benne volt három évtized minden öröme és bánata" - mesélte a tánctanár.

boczjenoFotó: Laufer L., bama.hu

A díjazást "néhány aprósággal" indokolták. "Hogy több ezer fiatalt tanítottam meg az elmúlt harminc évben Pécsett rockizni, swingelni, brékelni, a tanítványaim pedig elnyertek nyolc világbajnoki, hét Európa-bajnoki címet, hatszor a profik közt, nyolcszor az amatőrök közt voltunk világranglista vezetők. Elsők lettünk a Ki mit tud?-on is csapattáncban és száznál több magyar bajnoki aranyat hoztunk Baranyába" - sorolta Bocz Jenő, aki legnagyobb sikerének azt tartja, amikor a swing őshazájába, Amerikába hívták meg tanítványaival. "Hogy mit jelent ez, arról annyit: csak a versenyhelyszínen, Miamiban ötven swingklub működött akkoriban. Több száz induló közül hat jutott döntőbe, köztük a pécsi páros is, és a küzdelmet tucatnyi tévécsatorna közvetítette élőben. Végül úgy nyertünk, hogy minden amerikai bíró a pécsi párost hozta ki a legjobbnak. Az utcán még a luxusautókból is nekünk integettek."

A pécsi tánctanár három éve akasztotta szögre a cipőjét, de most újra felveszi. "Erdélybe hív Böjte Csaba, ahol hatvan táncintézményben fogok modern táncot tanítani januártól, amúgy szamaritánus módra, a tánc szeretetéért, csupán a napi ellátásért. Ismét a nulláról indulunk, de talán ott is akad valaki, aki viszi majd tovább a stafétabotot" - remélte Bocz Jenő.

Forrás: bama.hu

süti beállítások módosítása