Gazdag Péter kapta idén a Petri György-díjat

2012. december 22-én került sor a 3. Petri György-díj átadására a FUGA Budapesti Építészeti Központban.

2012-ben a Petri-díjra jelöltek közül három alkotó került a fináléba: Gazdag Péter drámaíró, képzőművész, Hidas Judit prózaíró és Balaskó Ákos költő. Hármójuk közül idén Gazdag Péter nyerte el a díjat.

Petri György halálának tizedik évfordulóján hozta létre az N&n Galéria Alapítvány a Petri György-díjat, amelyet évente a költő születésnapján adnak át. A díjra olyan - elsősorban fiatal - költő, író, drámaíró vagy esszéíró esélyes, akinek még nem jelent meg önálló kötete. A díjazás alapvető szempontja minden esetben a művek eredetisége, szellemisége, formavilága.

bookend-petrigyorgydij2012Bookend” (fotó: fuga.org.hu)

Maga a díj kettős: a díjazott megkapja a Petri György élőmaszkja nyomán készült papírszobrot (a mű címe: „Bookend”), Louise McCagg, Robin Ami Silverberg és Böröcz András alkotását, a Magvető Kiadó pedig megjelenteti a szerző első kötetét.

A Petri György-díj kuratóriumának tagjai 2012-ben: Bognár Péter (az előző évi díjazott mindig tagja a következő évi kuratóriumnak), Forgách András, Karádi Éva, Radnóti Sándor, Tóth Krisztina és Várady Szabolcs.

süti beállítások módosítása