Megalakult a Jelen-lét Színházi Egyesület - a szakma védelmére

A szakma reputációjának védelmét, valamint a hazai színházi céh erkölcsi jobbítását tekinti feladatának a jelenleg tíztagú Jelen-lét Színházi Egyesület, amelynek alakuló ülését szerdán tartották Budapesten.

A szervezetet tíz színész, rendező, egykori színházigazgató - Verebes István, Márton András, Balázsovits Lajos, Balikó Tamás, Éless Béla, Konter László, Korcsmáros György, Méhes László, Székhelyi József és Szurdi Miklós - alapította, de mint a szerdai sajtótájékoztatón elhangzott, a tagok közé bárki jelentkezhet.

Az egyesület célja többek között az, hogy a jövőben nyilvános állásfoglalásokkal reagáljon a színházi "céhet" érintő vitatható döntésekre és a társulatok sorsát befolyásoló, a szakmát megosztó történésekre. "Az egyesület célul tűzte ki a színházművészek társadalmi elismertségének, emberi tartásának és művészi méltóságának visszaszerzését, amit az elmúlt évtizedekben hagytunk odaveszni" - idézett Balázsovits Lajos a szervezet alapító okiratából, amelyben a tagok leszögezik, hogy a színházi szakmának önvizsgálatra, szakmai-etikai normák kialakítására van szüksége.

jelenlet

"Ez a tíz ember, aki jobbító szándékkal megalapította a Jelen-lét Színházi Egyesületet, egyetért abban, hogy helye van ennek a szervezetnek a szakmai palettán. Az az érzésünk, hogy szükség van egy olyan érdekképviseletre, ami teljesen politikamentesen képes működni, ami olyan tagokból áll, akik súlyt képviselnek a szakmában, ugyanakkor kizárólag szakmailag és a szakma iránt elkötelezettek" - nyilatkozta a Színház.hu-nak Méhes László rendező.

"Mostanában a szakmai közbeszéd elsősorban a térnyerésről, helyosztásról, pozíciókról, viszályokról szól, így fest a színházi életről tragikus képet. A helyzet valóban nem túl rózsás, hiszen az értelmes, szakmai párbeszéd hiánya miatt lassan ellehetetlenül, hogy a színháziak közös jövőképet alkothassanak. A jövőben kovásza szeretnénk lenni a változásnak. Ennek érdekében fogunk majd szólni, véleményt nyilvánítani. Ez a szerveződés egy kísérletről szól: megpróbálunk lépéseket tenni afelé, hogy visszaállítsuk a szakma hitelét, presztizsét, ami közel 35 éve erodálódik" - tette hozzá a rendező lapunknak.

Az egyesület alelnöke, Verebes István bejelentette, hogy a szervezet bejegyzését a napokban kezdeményezni fogják a cégbíróságon. Megerősítette: a tíz alapító tagot nem köti össze világnézeti vagy stiláris egyetértés, az egyesületet a szakma jövője iránt aggodalom hozta létre. Kiemelte, az egyesület tíz tagja összesen mintegy 1200 előadást vitt már színre, szerinte ez a szakmaiság garantálja majd állásfoglalásaik hitelességét. A színész-rendező hangsúlyozta, hogy a testület tagjai konszenzusra törekednek majd, nem kívánnak "erkölcsi-szakmai ítéleteket" hozni. Verebes István bírálta a szakma felhígulását, valamint a viták hiányát. Ezt pótlandó később konferenciákat, vitákat fognak tartani arról, hogy miként kellene "ésszerűen megreformálni az egész szerkezetet".

Verebes István azt is leszögezte, hogy a Nemzeti Színház főigazgató-választásával kapcsolatban majd csak az átadás-átvétel pillanatában szólalnak meg, mivel akkor színészi egzisztenciák kerülhetnek veszélybe.
Balikó Tamás hozzátette, hogy az egyesület nem személyi döntésekkel kíván foglalkozni, hanem például a pályáztatási rendszer egészével. Mint megjegyezte, a Nemzeti Színház esetében a miniszter bárkit kinevezhetett volna pályáztatás nélkül is. Szerinte a főigazgató-választás "méltatlan és ostoba helyzetbe" sodorta a pályázatban részt vevő színházi embereket. Kiemelte: szeretnék elérni, hogy a színházigazgatói pályázatot kiíró fenntartó már a kiírásban nevezze meg, hogy milyen színházat szeretne működtetni. "Ne várja el tőlünk, hogy egymás torkának ugorjunk" - jegyezte meg. 
Székhelyi József arról számolt be, hogy az egyesület afféle "vének tanácsaként" fog működni. A színész-rendező arról is beszélt, hogy az alapító tagokat egy közös produkció ötlete hozta össze, melyben egyfajta színházi modellt szeretnének megmutatni. Hogy mi lesz a darab, egyelőre titok - tette hozzá.
A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az egyesület egyszerre kíván foglalkozni a korosodó színészek méltatlan lehetőségeivel, illetve a reménytelen helyzetben lévő pályakezdőkkel. Az egyesület havonta fog ülésezni, állásfoglalásait létrehozandó saját honlapján, illetve a szakmai portálokon fogja közzétenni.

Színház.hu, MTI

süti beállítások módosítása