Színházi túlélőshowra készül a Szputnyik

A Szputnyik Hajózási Társaság májusi leállása után szeptemberben új lendülettel kezdett dolgozni. A társulat beszámolóját olvashatják.

Augusztus végén elköltöztünk eddigi állandó játszóhelyünkről, a MU Színházból. Sok más független társulathoz hasonlóan, mi is a FÜGE által létrehozott alkotói inkubátorházban kaptunk helyet. A II. kerületi Jurányi utcában található volt iskolaépület egyik szárnyát a HOPPart Társulattal és a Halastó Egyesülettel közösen használjuk. Bérleti díjat nem kell fizetni, a rezsi az itt lévő társulatok, csoportok között oszlik meg.

Az idei évadban tovább játsszuk a Kockavető című előadásunkat a Jurányi Inkubátorházban.

A Katona József Színházzal közösen létrehozott Anamnesis című produkciónk továbbra is szerepel a Katona műsorán, emellett több színházi fesztiválra is meghívást kapott. Szeptemberben Nyitrán, Kelet-Európa legrangosabb színházi fesztiválján, a Divádelná Nitrán láthatta a közönség szlovák és angol felirattal, legutóbb december elején, a kolozsvári Interferenciák Fesztiválon játszottuk nagy sikerrel.

Folytatódik az osztályterem-színházi projektünk. Az Antigonét rendszeresen játsszuk fővárosi és vidéki középiskolákban. Október közepén hét alkalommal játszottuk az EMMI Budapesti Javítóintézetében, három nap alatt az Intézet összes diákja látta az előadást, és részt vett a hozzá kapcsolódó foglalkozáson. Ez az előadás a Tantermi Színházi Projekt támogatásával jött létre.

Ebben az évadban egy bemutatót tartottunk már, a Schauspielhaus Graz-cal koprodukcióban. Franz Kafka Amerika című befejezetlen regényét Bodó Viktor adaptálta és rendezte. Az előadásban fontos szerepet kaptak az egyre jobb német nyelvtudással bíró szputnyikos színészek, továbbá hét grazi színész, akikkel szoros kapcsolatunk alakult ki a sok éve tartó együttműködés során.

Idén a Színházak Európai Uniójának (UTE) tagja lettünk. Az UTE tizenegy ország tizenkilenc színházának szervezete, ahol most mi képviseljük Magyarországot, egyedüli független társulatként.

szputnyik

A Szputnyik társulatában személyi változások is történtek. A májusban előállt bizonytalan helyzet következményeképp távozott Czukor Balázs, Hay Anna, Molnár Gusztáv és Székely Rozi. Most kilenc szerződtetett színésze van a Szputnyiknak: Fábián Gábor, Hajduk Károly, Jankovics Péter, Koblicska Lőte, Kárpáti Pál, Lajos András, Pető Kata, Szabó Zoltán és Tóth Simon Ferenc. Állandó stábunk tagjai: Bodó Viktor (társulatvezető), Tóth Péter (ügyvezető), Ságodi Ildikó (nemzetközi kapcsolatok és produkciós vezetés), Róbert Júlia és Turai Tamás (dramaturgia), Keresztes Gábor (zeneszerző, zenei munkatárs), Pass Andrea (rendezőasszisztens), Rick Zsófi (sajtó).

„Az együtt maradásért nagyon meg kell küzdeni – mondta Bodó Viktor, a társulat vezetője. – Veszélyes pillanat volt a májusi leállás. Nem akartam hitegetni senkit, a társulat tagjai több hónapnyi bevételtől estek volna el, amit esetleg másik munkákkal tudtak volna pótolni. Talán hangosabban kellett volna sírni, bár mi inkább dolgozni szeretnénk – bízom benne, hogy történik valami. Nem az államtól várjuk, hogy eltartson minket, eddig sem erre építettük a Szputnyik működését, de jó volna, ha egy nyáron megnyert pályázat összegével októberben már számolhatnánk. A 2012-es működési támogatásunkat most, december közepén kaptuk meg, a zárolások miatt 21 millió forint helyett 13.332.900 forintot. Egy-két évre előre tervezünk, olyan nemzetközi szerződéseket írunk alá, amiket meg kellene támasztanunk a saját oldalunkról is, de ez az oldal most teljesen bizonytalan. Ezt nehéz megértetni egy partnerrel. Azok a külföldi színházak, akikkel közösen dolgozunk, elfogadták, hogy mi most megint bajban vagyunk. Az ő támogatásuk nélkül nem lennénk. Mint ahogyan Polgár András és a Summa Artium Alapítvány, valamint Gauder Milán és a Mastercard támogatása nélkül sem jöhetett volna létre a Szputnyik. Sokszor magánpénzekkel, kamatmentes kölcsönökkel, ösztöndíjakkal segítették a munkánkat, és segítik a mai napig.”

Jelenleg is próbálunk: a Social Error címet viselő színházi társadalmi túlélő show Orwell 1984 című regényének egyes elemeit használja. A hat partnerszínházzal közös produkció bemutatóját Grazban tartjuk január 19-én, majd májustól látható lesz Mainzban, Kolozsvárott, Lipcsében, Parmában és a budapesti Nemzeti Színházban.

Tavasszal Heidelbergben Alfred Jarry Übü király című darabját próbáljuk Bodó Viktor rendezésében. Tervezünk még közös előadást a HOPPart Társulatával – Szuperkoncert munkcímmel koncertszínházat rendez Polgár Csaba, melynek az Átriumban lesz a bemutatója. A Divadelná Nitra felkérésére egy újabb nemzetközi előadás készül Kovács D. Dániel rendezőszakos egyetemi hallgató irányításával. A darabot titkosrendőrségi akták alapján írja majd Závada Péter (Akkezdetphiai), Kovács D. Dániel és három másik ország alkotógárdája. Ezekben a projektjeinkben a következő munkatársakkal dolgozunk együtt: Veress Anna dramaturg és tolmács, Balázs Júlia díszlet- és jelmeztervező, Nagy Fruzsina jelmeztervező, Nagy Gergő grafikus, Klaus von Heydenauber zeneszerző, Bányai Tamás világítástervező, Juhász András és Karcis Gábor médiadesign.

Tehát a Szputnyik dolgozik, és mindenkit vár az előadásaira.

MINDENTŐL FÜGGETLENÜL

süti beállítások módosítása