Bővül a Tavaszi Fesztivál műsora

Vitézy Zsófia összegzett, aki tavaly első teljes évét zárta a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ élén.

Budapestnek jó híre van a világban, évente mintegy 2,5 millió ember látogat ide, de senki nem azért jön, hogy egy remek szállodában aludjon két éjszakát, hanem "kulturális attrakciókat szeretne látni és hallani" - mondta az MTI-nek Vitézy Zsófia, aki tavaly első teljes évét zárta a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ élén.

"A Művészetek Palotájával, a Szépművészeti Múzeummal, az Operaházzal együtt törekszünk arra, hogy a város vonzerejét ezen a téren is versenyképessé tegyük, ami nem olyan könnyű a turisztikai marketingben profi Bécs és Prága mellett" - jegyezte meg. A financiális nehézségekről szólva rámutatott arra, hogy míg a fesztiválközpont mindig szépen eltartotta magát a jegybevételekből, ez a turisztikáról nem mondható el. Az ágazat által az utóbbi másfél-két évben felhalmozott veszteséget most le kell dolgozniuk. 
Elmondta, hogy a 2012-es esztendő legnagyobb kihívása az új ágazat, a turisztika integrációja volt. Az első időben főként jogi, gazdasági és személyi kérdéseket kellett tisztázniuk és időközben megtanulták, hogy a két ágazat erősíti egymást. Hozzátette, hogy a partnerek még nem realizálták, hogy a cég erősebbé vált. 
Bár az anyagi források bőségéről a vezető nem számolhatott be, a főváros által garantált 145 millió forintos támogatás révén a március 22-én kezdődő Budapesti Tavaszi Fesztivál programja folyamatosan bővül. 
"A tavalyi ütős nap sikerét látva idén Orgonatúra címmel ez a hangszer kerül a középpontba március 23-án. Érdekessége, hogy a helyszíne nemcsak a Müpa, a túra a Fasori református templomban kezdődik, majd a Deák téri evangélikus és a Nagymező utcai Avilai Szent Teréz-templomban folytatódik. Este előbb a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben Fritz Lang híres némafilmjéhez, a Metropolishoz Stephan Graf von Bothmer játszik az orgonán, utána pedig Hammond orgonával zárja Lonnie Smith és Triója a Fesztivál Színházban a hangszertörténeti maratont. Szeretnénk ebből a műfajból hagyományt teremteni" - emelte ki Vitézy Zsófia. 

vitezy_zsofia

Fotó: est.hu

Meghívták a Szent Efrém Férfikart, az együttes az ortodox liturgikus zene talán legnagyobb alakja, Szergej Rahmanyinov műveit énekli. A 70 éve Amerikában elhunyt zeneszerző halálának évfordulóján, március 28-án eléneklik az Éjszakai virrasztást, majd születése 140. évfordulóján, április 1-jén Liturgiáját szólaltatják meg. A kétévente rendezett Budapesti Nemzetközi Kórusversenyt nyitókoncertje is bekerült a programba, két kortárs művet, Orbán György Rorate Coelijét és Gyöngyösi Levente I. szimfóniáját szólaltatja meg Hollerung Gábor vezényletével a Budafoki Dohnányi Zenekar, a Budapesti Akadémiai Kórustársaság, a Budapesti Ifjúsági Kórus és Nyíregyházi Cantemus Vegyeskar. 
"Örömteli, hogy a Budapest Music Center nagyszerű új, Mátyás utcai épülete helyet ad több fesztiváleseménynek. A ház hivatalos megnyitója is erre az időre esik, még egyeztetjük a március 23-i programot. Ajánlok egy másik BMC-s koncertet is, a Serenata Hungarica címűt. Thomas Wimmer vezeti az osztrák projektet, amelyben a világzenét és a régizenét ötvözik. Nemzetközi az előadógárda több magyar taggal, például Kobzos Kiss Tamással, Balogh Kálmánnal, Ökrös Csabával" - beszélt a részletekről Vitézy Zsófia. 
A színház iránt érdeklődők bizonyára felfigyelnek Peter Brook nevére, a Théatre des Bouffes du Nord az ő rendezésében hozza el a Nemzeti Színházba A varázsfuvolát. Az előadás francia és német nyelvű lesz, feliratozva. 
A világhírű karmester, Claudio Abbado mostani zenekarával, a bolognai Orchestra Mozarttal tér vissza Budapestre. Az együttes igen keresett, mégis sikerült megszerezi őket. Bécsi klasszikusokat, Beethoven, Haydn és Mozart egy-egy művét szólaltatják meg.
Vitézy Zsófia kiemelkedőnek tartja a Prágai Nemzeti Opera vendégjátékát a Nemzeti Színházban. "Ales Brezina kortárs zeneszerző Holnap... című operája egy koncepciós perben 1950-ben halálra ítélt asszonynak állít emléket. Milada Horákovát, miután ellenállóként megjárta a terezini lágert és német börtönöket, a kommunista hatalom is ellenségnek tekintette. Albert Einstein, Winston Churchill és Eleanor Roosevelt petíciója ellenére kivégezték. Az opera szövege a per jegyzőkönyvén alapul, a szikár szöveget barokk stílusú, gyönyörű zene ellenpontozza. A játék egy üvegfal mögött folyik, amiben tükröződik az egy síkba rendezett nézőtér. Brezina azt akarja elérni, hogy a néző is feltegye a kérdést, vajon szembenézett saját történelmével?" - tette hozzá. 
A kamarazene is szerepet kap a fesztiválon: Baráti Kristóf (hegedű), Várjon Dénes (zongora) és Várdai István (cselló) a zeneirodalom három népszerű kamaradarabját játssza az Uránia Nemzeti Filmszínházban: Haydn G-dúr (Zigeuner), Beethoven D-dúr, (Geister) és Dvorák e-moll (Dumky) zongoratrióját. 
Folyamatosan alakul a fesztivál saját produkciója, a Csongor és Tünde, ezzel zárják április 7-én az idei 17 napos sorozatot. Vörösmarty drámai költeménye egy különleges összművészeti előadásban kel új életre: nemcsak Weiner Leó kísérőzenéje hangzik el, hanem Kocsár Balázs más szerzőktől és darabokból is válogat a történethez zenei illusztrációt. Jankovics Marcell animációja és Gemza Péter színpadképe gondoskodik a látványról.

süti beállítások módosítása