Meanwhile in Kansas - 3D mapping vetítésű előadás a Bárkán

Magyarország első 3D mapping vetítésű prózai előadásának premierjére kerül sor január 10.-én, a Bárka Színházban, Radnai Márk rendezésében. A Meanwhile in Kansas egy progresszív-fikciós-dokumentarista-trash kórkép lesz. Arról, hogy ez mit is jelenthet, cikkünkben olvashatnak.

kansas

Ajánló a darab elé:

Óz, a nagy varázsló történetét mindenki ismeri. Egy forgószél elszakítja Dorkát otthonától, családjától és egy ismeretlen világban találja magát. El kell jutnia Ózhoz, hogy hazakerülhessen. Az út során barátokra tesz szert, akik szintén Óztól várnak segítséget az életük helyrehozásához. Óz csak akkor hajlandó segíteni, ha megölik a gonosz Nyugati Boszorkányt.  Miután nehezen, de teljesítették a kitűzött feladatot, Ózról lehull a lepel. Nincs hatalma, valójában nem tud rajtuk segíteni. Nincs kiút Dorka számára. Legalábbis így tűnik, amíg ki nem derül számára, hogy a megoldás végig ott volt a lábán, a cipőjében, ami - ha ismerte volna a titkát - hazarepíthette volna Kansas-be már a legelején.

A drogok által elérhető világból nehéz kikerülni. Ráadásul Kansas, vagy Budapest fekete-fehér valósága nem összemérhető a másik világ csodáival.  A történet e között a két világ között párhuzamosan halad külön-külön és egyszerre. Végig egy budapesti albérlet látunk, miközben megszámlálhatatlan helyszín, veszély, idősík, döntés és drog hatása keveredik össze a szemünk előtt. Dokumentarista, fikciós és mesejelenetek a függőségről, drogokról és Ózról.

Radnai Márk rendező az előadásról:

"Többszínházban a nézők tűréshatára még mindig messze elmarad a mozifilmektől kapott hatásoktól. Amit a színházban a néző kikér magának, azt egy filmnél nem teszi" - mondta Radnai Márk rendező az MTI-nek. "A heroinaddikció a függők által is leírhatatlan állapot, olyan súlyos téma, amelyet mindenképpen szerettünk volna feldolgozni" - tette hozzá. 
Dorka Kansas - vagy Budapest - fekete-fehér világából - ahol nem történik semmi - kerül be a színes világba, ahonnan haza akar menni, de onnan nem lehet visszatérni. Találkozik a Madárijesztővel, akinek a marihuána miatt nincs esze, de szeretné visszakapni. A Bádogember a stimuláló szerek miatt elvesztette a szívét, és nem tud szeretni, az Oroszlán pedig, aki nem tudott megszabadulni az LSD-függőségétől, még magánál is nagyobb és veszélyesebb állatokat lát maga körül. Mind a négy szereplőnek Óz, az orvos mondja el, mit kell tenniük, hogy elérjék céljaikat.

kansas2 "A fiatalok, akik a budapesti éjszakában mozognak, pontosan tudják, hogy nincs olyan hely, ahol nem kerülnek szembe olyan helyzettel, amikor vagy neki akarnak eladni valamit, vagy tőlük akarnak venni, vagy egyszerűen csak látják a droghasználat nyomait például a mellékhelyiségben. Ezért sem  lehet a drogfüggőségre úgy tekinteni, mintha nem lenne" - hangsúlyozta a rendező, aki arról is szólt, hogy a darabban a különböző drogok nem mint pokoli szerek jelennek meg, magára a függőségre helyezik a hangsúlyt, amely minden emberben valamilyen hiány pótlására alakul ki. 
Az alkotók több függővel is beszélgettek a darab elkészítése alatt, a szövegek egy részét az alkotócsoport tagjai írták, de Kubiszyn Viktor saját élményeit feldolgozó Drognapló című könyvét (Jószöveg kiadó, 2011) is alapul vették, felhasználták Pesti László három heroinistát bemutató Budapest, végállomás című dokumentumfilmjét, Jim Jarmusch Kávé és cigaretta című játékfilmjét és Uli Edel Christiane F. - Az elveszett generáció című nyugat-berlini, tizenéves heroinfüggőkről szóló, 1981-ben készült filmjét is. 
A darab látványvilága a színházi vizualitásban áttörést jelentő úgynevezett videomapping (architekturális vetítés) technikával készült, amelyet Bordos Zsolt készített. A vetítéstechnikai hátterétt Járfás Zoltán az AV Control igazgatója biztosította.

A különleges technika segítségével létrehozott fényeffektusokkal mutatják be többek között a beheroinozott lány érzéseit, a hangeffektekkel pedig néhol a nézők tűréshatárával játszva keltik a feszültséget - magyarázta a rendező.

A -011- Alkotócsoport bemutatja:

Meanwhile in Kansas

progresszív-fikciós-dokumentarista-trash kórkép 

Az előadást 18 éven felül nézőknek ajánljuk!

Bemutató: 2013. január 10.

alexa

Bakonyi Alexa

Szereplők:

Bakonyi Alexa,
Borbély Alexandra
, Pálos Hanna
, Tasnádi Bence,
Kovács Ádám,
Klem Viktor,
Zrinyi Gál Vince,
Király Dániel,
Kulcsár Balázs

3D mapping: Bordos Zsolt

Díszlet: Cseh Renátó

Jelmez: Szlávik Juli

Fény: Mervel Miklós

Hang: Belényesi Zoltán

Dramaturg: Ivanyos Ambrus

Asszisztens: Zágoni Nóra

Produkciós asszisztens: Kruzslicz Júlia

Munkatárs: Anger Zsolt

Rendező • Radnai Márk

süti beállítások módosítása