'Nemcsak a gyerekek vágya a mese!' - A sivatag hercege Pécsett

Galuska László Pál mesejátéka: A sivatag hercege nyerte meg a Pécsi Nemzeti Színház és a Jelenkor Irodalmi és Művészeti Folyóirat közös szervezésében meghirdetett Lázár Ervin családi mesedarab pályázatát. A díjnyertes darab ősbemutatójára 2013. január 11-én, 17 órától kerül sor. Az előadás rendezője mesélt.

olvaso

A kétrészes zenés kalandjáték Szabó Attila rendezésében kerül színpadra, a muzsikát Csernák Samu írta. Az előadásban a gyermekszereplők mellett bábok is játszanak majd, a dalok élő zenei kísérettel szólalnak meg. Az előadás próbanaplóját - új kezdeményezésként - a Facebook-on követhetik a színház és meserajongók.

tervekSzabó Attila rendező az előadásról:
"Nemcsak a gyerekek vágya a mese, szent meggyőződésem. A családi színház műfaja kapocs a generációk között. Közös program, akár egy kirándulás, akár egy vasárnapi ebéd. És ahhoz, hogy ne csak forma legyen az együttlét, olyan eseményt kell nyújtani, ami gyereknek, felnőttnek, unokának, nagyszülőnek egyaránt élményt nyújt. Amely minden korosztályt elvarázsol, megnevettet. Gyakorló szülőként, tanárként magam is jól tudom, milyen az, mikor a gyerekek átadják magukat egy film, egy könyv, egy előadás élvezetének. És azt is tudom milyen, amikor felnőttként csak asszisztálunk, unatkozunk egy bugyuta, harsány, hiteltelenül infantilis mű befogadásakor. Egy jó gyerekelőadás, ez is szent meggyőződésem, a felnőttek számára is tartogat izgalmat.

szabo_attila

Fotó: Körtvélyesi László, pnsz.hu

Kivitelezésében profi, tartalmában többrétegű, előadásmódjában hiteles. Nem gügyög, nem didaktikus, hanem kérdéseket tesz fel, amelyekre az előadás után a csal ád együtt keresheti a válaszokat. Ez a célom mindig, ha gyerekelőadást készítek. És az ideális család otthon folytatja a mesét, beszélget róla, tovább szövi a történetet. Elképzelem, ahogy A sivatag hercege után előkerülnek Az Ezeregyéjszaka meséi, a térképek, ahogy az arab kultúra csodás múltjáról beszélget ez az ideális néző-család, avagy iskolai csoport. Így érheti el egy előadás azt a hatást, amiért létrejött.

olvaso2Galuska László Pál finom érzékkel tapintott rá drámájában arra a kihívásra, ami egy mai, kalandfilmeken, Xbox játékokon felnövő gyerek számára elegendő élményt, szórakozást és gondolatot nyújt. A világmegmentő hős, a misztikus környezet, a hatalmasra nőtt gonosz legyőzése kellően díszes keretet nyújt a felnőtté váló, a világ törvényeit elfogadó bölcsről festett költői képnek. Külön öröm, hogy nem csak filozófiájában, de hús-vér valójában is eljátszhatunk a generációk kapcsolatával. Előadásunk legfiatalabb tagja 8, a legidősebb 66 éves. Szeretném, ha színdarabunk egyik legfontosabb üzenete, a generációk egymást segítő kapcsolata rajtuk keresztül mutatna rá mai valóságunk egyik legnehezebben elfogadható problémájára: a párbeszéd hiányára."

A sivatag hercege előkészületeit a Facebook-on is követhetik.

Forrás. pnsz.hu

süti beállítások módosítása