Itt a Humorfesztivál a Tháliában - Interjú Litkai Gergellyel

Február 3-tól 7-ig a nevetésé a főszerep a Thália Színházban. Interjú Litkai Gergellyel, a Humorfesztivál művészeti vezetőjével.

A Humorfesztiválra februárban kerül sor. Biztos, nem véletlenül a farsangi időszakra időzítettetek....

A farsang volt a fesztivál apropója, de már a pályázatunkban is szerepelt annak idején, hogy szeretnénk egy ilyen eseménysorozatot szervezni. Ennek két oka is volt: szerettük volna, hogy legyen végre egy olyan tematikust fesztivál a fővárosban, ahol a vidéki humoros produkciók a budapesti produkciókkal együtt, koncentráltan kapnak bemutatkozási lehetőséget. Másrészt szükségét éreztük a humor szakma számára szervezett műhelybeszélgetéseknek, mert általuk tud kicsit előrelépni, saját magára figyelni a szakma. Az is fontos volt, hogy legyen zsűri, aki emeli a tétet.

Litkai_humor_forrasa_thalia_kallaitothanettfotoja

Litkai Gergely

A pályázatban célként tűztétek ki a határon túli színházak és a vidéki társulatok szerepeltetését, továbbá a magyar kabaré hagyományainak ápolását, megújítását. A Humorfesztiválon mennyiben valósulhatnak meg ezek a célkitűzések?

Maximálisan, hiszen tizenhárom előadás érkezik hozzánk, a nagyszínpadi darabok mind vidéki produkciók lesznek. Láthatja a közönség a Szombathelyi Weöres Sándor Színház Szentivánéji álom című előadását, a Szegedi Nemzeti Színházból a Hétköznapi őrületeket és a Miskolci Nemzeti Színház Dandin Györgyét. A versenyprogramon kívül, a Thália Színház saját produkciója, az Esküvőtől válóperig is szerepelni fog a fesztiválon. A stúdiószínpadokon „spéci" előadásokat kínálunk, amelyek nagyon jól illeszkednek egy ilyen rendezvény tematikájába: a Katona József Színház színházi szappanoperájának, a Gondnokságnak a tháliás különkiadását, illetve a Sanyi és Aranka Színház Roadmovieját, ami egy zenés film átirat négy szereplőre. A Gólem Színházból a Lefitymálva című produkciót hozzuk el, ami érzékeny témákat érint, és számos díjat nyert. A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház Az özvegy Karnyóné és a két szeleburdiak című előadása is vendégünk lesz, hiszen egészen újszerűen közelíti meg a darabot, mint a korábbi interpretációk. A fesztiválprogramba stand up produkciókat is válogattunk, többek közt A Szomszédnéni odaát van című kabarét, határon túli művészek előadásában. A Mikroszínpadon még Márton András Újvilág rapszódiáját, Kovács András Péter Evolúció, Bödőcs Tibor Az élet értelme és kertészeti tippek, és Hadházi László Méd in Hungeráj című stand up műsorán szórakozhat a nagyérdemű.

Az egykori Mikroszkóp Színpad mára Mikroszínpaddá alakult, és a Thália Színház tulajdonába került. De mintha még nem ment volna át a köztudatba, hogy itt már nem csak kabarékat kell keresni. A Humorfesztivál segíthet ezen?

A Mikroszínpad a Thália játszóhelye lett, tehát nem független a nagyszínháztól. Szerintem ez az, ami sokak számára még nem vált egyértelművé. A Mikroszínpadon játszott daraboknak valóban csak egy része kabaré, de ezen a műfajon belül is sokszínűségre törekszünk, ezért látható nálunk monodráma is, gyerekdarab is, illetve független vendégelőadás is, amelyet a Független Thália Projekt keretében mutatunk be. Az, hogy új nevet adtunk a színpadnak, nem azt jelenti, hogy szeretnénk új brandet építeni. Egyébként a Thália összes játszóhelyén jelen van a kabaré műfaj. Januárban mutatjuk be Mogács Dániel Rohan(d)ó világ című előadását az Arizóna Stúdióban, ami a kabaré és a one man show közti határterületen navigál. A tavaszi kabaré bemutatónk, a Bombaüzlet a nagyszínpadon lesz, a szilveszteri rádiókabaré a nagyszínpadon volt, de tartottunk már ott Showder Klub felvételt is.

karpati-litkai_humorForrasa_thalia_kallaitothanettfotoja

Kárpáti Péter és Litkai Gergely

A stand up műfajjal leginkább a Showder Klubban találkozhatunk. Hogy lesz a rövid produkciókból előadás?

A Showder Klubban elhangzó előadásoknak állandóan változik a szövege. A Humorfesztivál stand up és kabaré kategóriájába, éppen ezért, csak olyan stand up produkciókat válogattunk, amelyek már elnyerték végleges formájukat és legalább 80 percesek.

Az előzsűri tagjai Kárpáti Péter és Oláh András voltak. Miért pont ők válogatták a fesztiválprogramot?

Kárpáti Pétert azért kértük fel, mert nagyon sok független produkcióban vesz részt, tanít a főiskolán is, tehát rálátása nyílik a színházi életre. Egy jóízlésű válogatót szerettünk volna, aki jól tud szelektálni a populáris és a stúdiós, illetve a független színházi produkciók között. Oláh András az Inforádió kulturális újságírójaként szintén rengeteg előadást néz, és bevallottan szereti a stand up és a kabaré előadásokat. Szinte semmilyen előzetes megkötés nem volt számukra. Talán csak annyi, hogy a kabaré kategóriánál a port.hu műfaji besorolását vettük alapul: azok közül válogattunk, ahol a stand up vagy a kabaré megjelölés szerepelt. A nagyszínpadi és a stúdiós produkcióknál pedig azt próbáltuk mérlegelni, mely darabok dolgoznak humoros effektusokkal, humoros rendezői, dramaturgiai megoldásokkal. Akadt olyan előadás, amelyet egyeztetési problémák miatt nem tudtunk elhozni, de volt olyan is, ahol a műszak nem tudta vállalni a vendégjátékot. Nyilván minden fesztiválnak meg kell küzdenie hasonló problémákkal...

zsuri_humor_forrasa_thalia_kallaitothanettfotoja

A válogatók: Oláh András, Kárpáti Péter és Litkai Gergely

Kik alkotják a zsűrit, aki a válogatott előadásokat fogja értékelni?

A zsűriben olyan közismert személyiségek foglalnak helyet mint Schell Judit színésznő, Kulcsár Viktória a FÜGE elnöke, dr. Bagdy Emőke pszichológus, Márton István rendező és Hajós András humorista. Szimbolikus díjak lesznek, nem milliós tétekre kell gondolni. Marketing szempontból a szakmai elismerés mindenképpen jót tesz egy előadásnak.

Egyszeri alkalom lesz a Humorfesztivál, vagy a jövőben is terveztek hasonlót?

Szeretnénk minden évben megrendezni, hogy időről-időre pillanatképet adhassunk a hazai humorról, és elinduljon valamiféle közbeszéd róla. Szerencsére a válogatás nem okozott gondot: volt elég előadás, amiből színvonlas fesztiválprogramot tudtunk összeállítani.

litkai_beremenyi_humorForrasa_thalia

Litkai Gergely és Bereményi Géza

Milyen közönséget vártok a fesztiválra?

A szokásosnál kedvezőbb jegyárakkal és bérletkonstrukciókkal készülünk a Humorfesztiválra, ezért azokat a nézőket is várjuk, akiknek a pénztárcája máskor nem engedné, hogy eljöjjenek színházba, vagy megnézzenek egy stand up produkciót. Mivel nagyon vegyes lesz a kínálat, szerintem mindenki talál majd az ízlésének megfelelő darabot.

Más típusú fesztiválokban is gondolkoztok?

Egyelőre ezt a hármat szeretnénk folyamatosan üzemeltetni: az évad elején a Vidéki Színházak Fesztiválját, az évad közepén a Humorfesztivált, a végén pedig a határon túli színházakét. Mivel saját darabokat és befogadott előadásokat is játszunk, ezért nehéz lenne többet tervezni. A Független Thália Projekt nyitó hete november elején fesztiválszerű program volt, de ez inkább egy repertoár blokkosított nyitányaként értelmezhető.

Azóta, hogy muzsikál a Független Thália Projekt?

Jól muzsikál! Sok előadás szerepel a repertoáron, és ezek közül azóta több is önjáróvá vált. Már januárban csatlakoznak hozzájuk új előadások, és nagyon remélem, hogy majd arra is nyílik lehetőségünk, hogy ne csak befogadóhelyként támogassuk ezeket a darabokat, hanem hozzájárulhassunk a létrehozásukhoz is. Már elkezdődtek a tárgyalások egy konkrét premierről, reméljük, minél előbb megvalósul.

Interjú: Thália Színház,

Szerkesztette: Színház.hu

Fotók: Kállai-Tóth Anett

www.thalia.hu

süti beállítások módosítása