Presser Gábor már hangszerel - Miskolcon debütál a Padlás

Nem mindennapi élményt ígér a Miskolci Nemzeti Színház, február 2-án tartják “A padlás” című “musical-mese” bemutatóját a teátrumban. Mivel a művet újrahangszerelik, a legendás darab zeneszerzője, Presser Gábor is Miskolcon dolgozott szombaton.

presser

Már készülnek a bemutatóra

Rusznyák Gábor rendezésében mutatja be a Miskolci Nemzeti Színház A padlást, február 2-án, a Nagyszínházban, Rusznák András (Rádiós) és Kosik Anita (Süni) főszereplésével. Az immár klasszikusnak számító mű ősbemutatója éppen negyedszázada volt a Vígszínházban, de Presser Gábor, Sztevanovity Dusán és Horváth Péter félig mese-félig musicalje a mai napig a színház egyik legsikeresebb darabja. "Eredetileg Kaposvárra készült ez a hangszerelés, amelyet Holló Aurél készített. Tárgyalások után úgy döntött a színházunk, hogy megcsináljuk a nagyzenekari verziót, eaz eredeti változatot fogják hallani a továbbiakban a nézők" – fogalmazott a mon.hu érdeklődésére, a szombati felvételek szünetében Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zenei vezetője. "Számunkra ez nosztalgiázás is, hiszen talán a legnépszerűbb musicalt próbáljuk, amely 25 év alatt körbejárta az országot" – tette hozzá a művész, aki a Presser Gáborral való első találkozásról is szót ejtett. Arról számolt be, hogy nagyon jól kijönnek egymással. "Nehézségek a felvétel alatt? Maximum technikai, hiszen hangszíneket keresünk, és mikrofon beállításokat. Egyébként minden gördülékenyen megy" – árulta el Cser Ádám.

Presser Gábor a minap.hu-nak mesélt:

– Szombaton kezdték meg a színház zenekarával a közös munkát. Meséljen A padlás új zenéjéről!
– A miskolci színház vezetése kért fel, hogy hozzuk el a partitúrát, s az előadásban legyen egy szimfonikus zenekar. Két-három évvel ezelőtt már ez kész volt, akkor Kaposvárott, a színházban, az árokban ült a zenekar. Ma hajnalban érkeztem Miskolcra, hogy elkezdjük a felvételeket. Valójában minden előadás új nekem, mert a legtöbb színház, amely műsorra tűzte a darabot, újított is rajta, de az, hogy szimfonikus zenekarral megcsináljuk, régi terv volt már. Nagyon örülök neki, hogy most sikerült, hiszen eddig a határidős munkák miatt nem volt erre időnk.
– Eredetileg is zenekarra készült a zene…
– Más ez, mint az eredeti. Olyan most A padlás, mintha új díszletet kapna. Egyszerre minden megváltozik. Mások a körülmények, kinyílnak az ajtók, és egészen más dimenzióban él a darab. Amikor a dalok készültek, jóformán mindent én játszottam el. A Vígszínháznak nem volt pénze arra, hogy összeállítson egy zenekart. Azokban az években a színház talán egyik legolcsóbban létrehozott előadása volt A padlás. Természetesen szerettük volna zenekarral játszani, de így is jó volt, hiszen akkoriban olyan zenei világ volt, amelyben a szintetizátor a reneszánszát élte. Azt az alapot használjuk most is. Azt írtuk át szimfonikus zenekarra, s nincs benne szólam, amit megbántam volna.

pressergabor– Hány alkalommal látta a musicalt?
– Azt hiszem, minden magyarországi bemutatót láttam. 24 évvel ezelőtt, itt Miskolcon is voltam. A miskolci nemzeti volt a harmadik színház, amely bemutatta, s leutaztam már a főpróbára is. Nagyon sok emlék fűz A padláshoz. A legelső mindig, ami eszembe jut, az elkészítés folyamata. Véletlen volt. Életünkben először elmentünk Dusánnal egy alkotóházba, hogy befejezzük a Zorán lemezt. Dolgoztunk, majd egy nap Dusán megmutatta A padlás szinopszisát. Nagyon tetszett, teljesen magával ragadott a történet, egyből zongorához ültem, s azt követően csak azzal foglalkoztunk. Mire elkészültünk olyan lelkesek voltunk, hogy befejeztük a Zorán lemezt is.

A folytatást itt olvashatja.

Forrás: Színház.hu, minap.hu, mon,hu

süti beállítások módosítása