Újra látható A vágy villamosa - a Pesti Színházba költözik

A Budapesti Kamaraszínház legendás előadása új formában kerül színre a Pesti Színházban. Az alkotók egy varázslatos színházi estet ígérnek a nézőknek, ha a szereplőkkel együtt „felszállnak” a Vágy villamosára.

vagy3

Az alkotók ajánlója a darab elé:

Tennessee Williams szívszorító darabjának főszereplője, az érzékeny lelkű, gyenge idegzetű, félelmektől gyötrődő Blanche egyetlen bőrönddel érkezik New Orleans külvárosába húgához, Stellához. A látogatás alaposan felforgatja Stella házasságát, és a látszólag finom modorú Blanche mélyen őrzött, iszonyatos titkai is a felszínre kerülnek.

„Williams minden kortársánál határozottabban állt ki a szomorú és magányos emberek mellett, akiket a nagy tolongásban oly könnyen eltaposnak. Valóságos Szent Ference volt ő azoknak a gyenge, sebezhető lényeknek, akiket a világ bulldózerei a legcsekélyebb aggály nélkül, oda sem figyelve lapítanak szét. (…) Mély együttérzéssel tárta fel a szív azon titkait, amelyek megannyi gyengeségünk táptalajául szolgálnak, és soha nem volt rideg és érzéketlen a gyengeségek iránt. Megértette, hogy a legnagyobb kapocs az emberek között a létezés kínja – és mert valamennyien ettől szenvedünk, nem ítélkezhetünk azok fölött, akik a kín terhétől összeroskadnak.”

Eszenyi Enikő A vágy villamosáról:

Blanche-é a világirodalom egyik legnagyobb női szerepe: Ritkán írnak ilyen szerepet, ami ennyire fantasztikusan képes megmutatni egy női sorsot. Az elmúlt évek csalódásai, örömei mind beépültek A vágy villamosa előadásaiba. Minden este, amikor játsszuk, úgy érezzük, életünk meghatározó estéjét éljük át.

Felvétel az eddigi utolsó, 300. előadásról:

Kritikus szemmel a produkcióról:

Vannak színdarabok, amelyeket mindenki nagyon jónak tart, de senki nem látott még jó előadást belőlük. Aztán vannak darabok, melyeket senki sem tart nagyon jónak, viszont a színpadon minden körülmények között remekül megélnek. Az ilyen mű, mihelyst meglátja a nézőt, azonnal működésbe lép; bekapcsol, felmelegszik, hat. A vágy villamosa alighanem ebbe a kategóriába tartozik. (…) Nagyon valószínű, hogy Eszenyi szakmai életének jelentős állomása Blanche szerepe. Olyan feladat, melynek kapcsán számot adhat arról, mennyi mesterségbeli tudás és tapasztalat halmozódott fel benne. Hát, rengeteg. Eszenyi elementáris adakozókedvvel tárja elénk színészi eszköztárának kincseit. Merészen zongorázza végig a változó hangulatokat, az érzelmi hullámzást, a kétségbeesés fokozatait. (Stuber Andrea)

vagy6

Játszási időpontok:

2013. január 25. (péntek) 19:00

2013. február 6. (szerda) 19:00                      

2013. február 23. (szombat) 19:00

süti beállítások módosítása