"Én is csapatot építek" - Vidnyánszky terveiről mesélt

Vidnyánszky Attila az ATV-ben nyilatkozott terveiről. Az eredeti tervek szerint Verebes Istvánnal közösen jelent volna meg a felvételen, de Verebes másként döntött.

Eredetileg Vidnyánszky Attila, a Nemzeti Színház júliustól kinevezett igazgatója és Verebes István színész-rendező közösen vendégeskedett volna az ATV-ben,Rónai Egonnál a Reggeli Start Plusz című műsorban, Verebes azonban másképp döntött. Ezt azzal indokolta, hogy bár régi ismeretség köti őket össze, - Verebes, a nyíregyházi színház igazgatójaként támogatta a Vidnyánszky vezette beregszászi színházat-, a Nemzeti leendő vezetője nem szólt hozzá a felvétel előtt. "Én azt gondolom, mindannyiunknak kicsit szerényebbnek kéne lennie, és nem szabadna elfelejteni, hogy mik voltunk” – fogalmazott Verebes István.

A műsorban, Vidnyánszky Attila a Nemzeti Színházban tervezett változásokról beszélt, elsőként arról ejtett szót, hogy viseli az őt ért kritikákat. "Számítottam támadásokra, de ilyen fokú, ilyen széles sávban mozgó össztűzre nem. Alapvetően nem egy torzsalkodó, harcos ember vagyok. Akik együtt dolgoznak velem a színházban, azok tudják, hogy nálam béke van, igyekszem a konfliktusokat nem kiélezni, hanem megszüntetni" – magyarázta Vidnyánszky.

A kritikus megjegyzésre, miszerint "tokostul ment a házba", és kinevezésekor közölte, a Nemzetiben "jókat fog jobbakra cserélni", a rendező elismerte, hogy ez egy ügyetlen, szerencsétlen kijelentés volt, csak azt próbálta jelezni, hogy szakmai döntéseket fog hozni. "Egy csapatot épített fel Robi is, én is egy csapatot építek. Az ember a saját csapatával tudja azt elérni, amit célul tűzött ki" – magyarázta a leendő igazgató, aki a jövő héten szeretne találkozni a társulattal. Elárulta, hogy jönnek vele Debrecenből is és Beregszászból is kollegák, de nem tervezi teljesen átalakítani a repertoárt, illetve a társulatot, hiszen remek színészek vannak a színházban. „Ha vállalják, amit csinálok, akkor szövetségre lépek velük" – tette hozzá.

A Nemzeti leendő igazgatója azt is elmondta, meggyőződése szerint a magyar kulturális életben mindenféle színháznak, így az Alföldi-vezette teátrumnak is van létjogosultsága; Vidnyánszky szerint e tekintetben inkább a másik oldal részéről tapasztalható kirekesztés. Vidnyánszky Attila szerint egyébként természetes, hogy egy vezetőváltás esetén a közönség bizonyos mértékben cserélődik, ugyanakkor a Nemzeti új direktora nem tart a nézőszám jelentős csökkenésétől: reményei szerint a publikum az általa vezetett színházat is szeretni fogja.

A kérdésre, nézett-e már előadást a Nemzetiben, úgy felelt: keveset látott élőben, de nem érezte jól magát a nézőtéren. Ezzel együtt továbbra is úgy érzi, hogy mindenféle színháznak van létjogosultsága, így az Alföldi-félének is.

A rendező arról is beszélt, hogy a jövőben a támadások ellenére is szeretné bebizonyítani, hogy a konzervatív, vagy jobboldali gondolkodás is lehet újító.

Forrás: Színház.hu, ATV, HVG

süti beállítások módosítása