'Szabad színész volt' - Pályatársak Szoboszlay Sándorról

NAGY MŰVÉSZ ÉS KOMÉDIÁS VOLT. Csupa nagybetűvel. Többek között így jellemezték pályatársai, barátai az elhunyt Szoboszlay Sándort, a művészberkekben csak "Szobiként" szólított népszerű színészt, a Veszprémi Petőfi Színház Örökös tagját.

Szombat délután búcsúztatják Szoboszlay Sándor színművészt Veszprémben - közölte az MTI-vel a Petőfi Színház kedden. A hamvasztás utáni búcsúztatás 15 órakor lesz a veszprémi Vámosi úti temetőben.

Pályatársak emlékeztek:

Borbiczki Ferenc Jászai Mari-díjas színművész emlékezése: "Nagyon fontos nekem. Ehhez akkor sem mondom hozzá azt a szót, hogy volt, ha már nincs közöttünk. Pályafutásom elejétől kísér a barátsága, a közelsége. A színházban és hétköznapokon is érezhető ereje, kisugárzása, egyénisége mindenütt jelen van bennem. Sok mindenről hasonlóan gondolkodtunk, de az biztos, hogy ő még szabadabb volt, mint én. Az ő szabadsága számomra az igazi színész szabadsága."

Tordy Géza Kossuth-díjas, kétszeres Jászai Mari-díjas, kiváló és érdemes művész, a Nemzet Színészének emlékezése: "Mindig hiányozni fog! Nehéz most róla beszélni, a nevetésekről, a zsörtölődésekről, a vele töltött időről, az egész lényéről, mindenről, amitől ő maradt nekünk 'A Szobi', egy édes ember, remek színész, aki nagy MŰVÉSZ ÉS KOMÉDIÁS volt. Csupa nagybetűvel. 

Joós László Jászai Mari-díjas színművész, a Petőfi Színház Örökös tagjának emlékezése: "A színház egyik jelentős, meghatározó és remek színésze volt, aki mindig magára tudta vonni a nézők figyelmét a színpadon és azon túl is. Megbízható kollégaként jó volt vele játszani, szerettem a Széchenyit, abban Goldmark doktor lehettem mellette, a Háború és békében pedig ő játszotta az apámat. Utána egy ideig apaként szólítottam. Fájdalmas tőle búcsút venni. 

szobosz5

Meszléry Judit Jászai Mari-díjas színművész, a Petőfi Színház Örökös tagjának emlékezése: " 'Szobi' nagy művész és örök gyerek volt. Olyan lelki mélységekig eljutva élte meg a szerepeit, a drámait és a komikust egyaránt, amelyre tényleg a legnagyobbak és a kiválasztottak képesek. Sokat játszottunk együtt, nagyszerű volt vele minden pillanat. Emlékszem, egyszer vett magának egy színesceruza készletet. A szövegkönyvbe azzal kezdett el jegyzetelni, pirossal a rendező utasításait, kékkel a partner instrukcióit, zölddel a saját játékára vonatkozó irányszavakat. Amikor aztán elkezdődtek a próbák, mindenki mondta a magáét a színpadon, s ő nem győzött ceruzákat cserélgetni, bosszúsan feladta az egészet. Azt hiszem, a kukában landoltak a ceruzák. Remélem, a mennyországban van már és ott is játszik. Mert ő született színész volt.

szobosz6

Perlaki Róbert díszlettervező-szcenikus, a Petőfi Színház Örökös tagjának emlékezése: "Csodálatos, nagy formátumú színésztől köszönünk most el, Szoboszlay Sándor - nekünk csak 'Szobi' - a színház történetének egyik legendás művésze volt. Szinte minden veszprémi szerepében láttam, zseniális alakítások sorát lehetne felsorolni a neve mellé, nekem a Hárman a padon című darabban tetszett legjobban a játéka. Abban az előadásban Jászai Lászlóval olyan magas színvonalon játszottak, mintha a fociban egy Barcelona-Real Madrid meccset nézne az ember. 'Szobi' alapította annak idején a Szürkebarát vendéglőben a veszprémi "jobb 1-es páholyt", amelynek én is tagja lehettem. Hiányát mindig érezzük majd, hiszen ő nem csak egy színház, hanem az egész város emblematikus színésze volt.     

Szoboszlay Sándorról képekben:

szobosz7Tartuffe

szobosz2István király

szobosz8

A félnótás Jourdain

szoboszIstván a király

szobosz9

A vörös postakocsi

szobosz10

Az imposztor

szobosz11

Egy király a Népszínház utcában

szobosz12

Házszentelő

szobosz14

Mikor jön Erlicher?

szobosz15

Nagytakarítás

 szobosz16

 

szobosz18

Forrás: petofiszinhaz.hu

süti beállítások módosítása