Jordán Tamás: Alföldinek adtam volna még öt évet

Egyszerre két Jordán Tamás produkciót is műsorra tűzött a békéscsabai Jókai Színház. Kedden a színész-rendező-igazgató, saját gyártású stand upját, a 2012-ben VIDOR-díjat nyert Széllel szembe című estet mutatta be; illetve a hét folyamán a keze alatt már javában zajlanak a Hetvenhét című mesedarab próbái.

jordan2

Jordán Tamás Széllel szembe

A Széllel szembe produkció kapcsán a hír6.hu-nak elmondta: “Tavaly év elején szó szerint a véletlen, egy kényszerhelyzet szülte meg, mert elmaradt egy előadás, és hirtelen el kellett szórakoztatnom száz embert. Így nem tettem mást, minthogy előadtam azokat a történeteket, amelyeket korábban a színészklubban, a családi körben mondtam el. És olyan jól sikerült, hogy elhatároztam: folytatni fogom, méghozzá versekkel megtűzdelve. Azt szoktam mondani, ez olyan, mint a trójai faló: előadom a sztorijaimat, amelyek nagyon jól néznek ki, ezáltal egyre közelebb „jönnek” hozzá az emberek” – mesélte Jordán Tamás, aki elárulta, a divatos stand up műfajjal szemben készítette el ezt az előadást, melyben a verseket is ugyanúgy mondja, mintha sztorik lennének. A szombathelyi igazgató szerint, ha valaki megtanul egy költeményt, és azt előadja, akkor a stand up műfajába lépett.

Elmondta, hogy a Széllel szembe cím nem takar politikai utalást. Úgy gondolja, egy színházigazgatóról esetleg lehet tudni, hogy hova húz a szíve, de nem szabad, hogy politizáljon.

jordan

Jordán Tamás a Jókai Színházban

Jordánt a Nemzeti Színház-pályázatról is kérdezték, ennek kapcsán úgy vélekedett, egy Nemzeti Színház igazgatóváltásnál nem lehet kikerülni a politikát. “Amiről viszont kevesen beszélnek, hogy mi ennek a művészi jelentősége? Én a Vidnyánszky Attilát nagyon nagyra becsülöm, de azt gondolom, hogy Alföldi Róbert munkássága alatt létrehozott egy unikális dolgot. Új utakat keresve, európai rangra emelte a színházat, miközben a hagyományokat is megőrizte. Teljesítette a Nemzetivel kapcsolatos elvárásokat, de sajnos még nem futotta ki magát. Türelmesebb lettem volna Alföldivel, és szerintem megért volna még öt évet az, hogy lássuk, mi lesz abból, amit ilyen nagyon jól elindított” – fogalmazott Jordán Tamás a hír6.hu-nak.

Jordán Tamás most a Jókai Színházban rendezi Zalán Tibor és Huzella Péter zenés mesejátékát, a Hetvenhetet a társulat tagjaival, valamint gyermekekkel. Ők ugyanis fontos szerephez jutnak az előadásban: oroszlán, róka vagy nyúl képében segíthetik a történet alakulását. A Jókai Színház beszámolója szerint Jordán Tamás az olvasópróbán megfogalmazta: egyik alapelve, hogy a munkás hétköznapok, ha nem is örömünnepek, de boldogságosak legyenek. „Kíváncsi vagyok mindenkire!” – tette hozzá a rendező, aki elvárások nélküli próbaidőszakot ígért, a szabad alkotás jegyében. Az előadást január 11-én 15 órakor mutatja be a Jókai Színház.

Forrás: Jókai Színház, hír6.hu


süti beállítások módosítása