Négy év után ismét lesz Best of Webber

Januárban a Művészetek Palotájában, két estén is találkozhat a közönség kedvenc Webber musicaljei legkedveltebb dalaival és szereplőivel! A Madách Színházban már zajlanak a próbák a Művészetek Palotája-béli koncertre.

A Best of Webber koncertet először 2008-ban, a Andrew Lloyd Webber 60. születésnapja alkalmából rendezte meg a Madách Színház. Az különleges, ünnepi előadáson maga a zeneszerző is jelen volt. Akkor, a rendhagyó válogatás-műsor hatalmas sikert aratott, ezért 2009-ben megismételték a koncertet, amely szintén teltházas volt. Négy év szünet után január 26-án és 27-én ismét lesz Best of Webber, Ünnepi koncert a MÜPA és a Madách Színház közös rendezésében.

Webber_60_6Andrew Lloyd Webber 2008-ban a budapesti Bet of Webber koncerten

Eleinte betiltották nálunk Webbert

Andrew Lloyd Webber nevét 1970-ben ismerte meg a világ, a hírnevet a Jézus KrisztusSzupersztár hozta meg számára. Magyarországon is hamar népszerű lett a darab, 1972-ben magyar nyelven is bemutatták a Műszaki Egyetemen. Igaz, csak egy koncert keretében, az előadást mégis betiltották. Majdnem 15 évet kellett várni a Jézus Krisztus Szupersztár hivatalos magyarországi premierjére, ami a Rock Színház társulatához fűződik. A szabadtéri előadások után a Vígszínházban, majd a Fővárosi Operettszínházban és több vidéki színházban is színre vitték a darabot. 2010-ben a Madách Színház mutatta be a Jézus Krisztus Szupersztárt, modern, vetített díszletekkel és az eredeti rockzenei hangzással.

jksz13

A január 26-27-i koncertek első darabja nem véletlenül lesz pont a Jézus Krisztus Szupersztár nyitánya. Az első Webber darabból a koncert második részére is tartogatnak népszerű slágereket a szervezők: az Én hogy szeressem őt, mondd? című dalt Gallusz Nikolett, a Szupersztár -t Serbán Attila, Ladinek Judit, Várady Viktória és Wégner Judit előadásában hallhatja a közönség, a Gethsemane –t pedig Feke Pál énekli.

Az Evita volt az első...

Az első hivatalos hazai Webber-premiert, az Evitából 1980-ban tartotta szintén, az említett Rock Színház. Az argentin firstlady, Eva Perón életét bemutató musical hatalmas sikert hozott. Természetesen a MÜPA-ban, ismert slágerei is felcsendülnek: a Buenos Aires, Ladinek Judit és az Argentína Malek Andrea előadásában.

1983-ban a Budapesti Tavaszi Fesztiválon debütált Magyarországon Webber talán legismertebb műve, a Macskák, amelynek világpremierje csupán két évvel azelőtt volt Londonban. A szerző úgynevezett „non-replica” előadás létrejöttét javasolta Magyarországon, ahol rekordidő alatt szerezték meg a játszási jogokat. A Madách Színház, a világhírű musicalből önálló produkciót állított színpadra, amelyre maga a szerző is eljött. A Macskák 2013. március 25-én ünnepli a 30. jubileumát, amire a Madách nagyszabású gálaelőadással készül. A Best of Webber koncerten, január 26-án és 27-én a Bál-t a Madách Színház tánckara adja elő, az Éjfél –t Malek Andrea énekli, Elvis Trén – A gyorsvonat macskáját Szente Vajk és Ladinek Judit adja elő.

Macskk

A József magyar bemutatója fellelkesítette Webbert

A bibliai József története alapján íródott, kevéssé ismert Webber darabot 1982-ben mutatták be a Broadway-n. A József és a színes szélesvásznú álomkabát, amelyet a zeneszerző még a Szupersztár előtt írt, nem ért el átütő sikert. Ám a Madách Színház látott fantáziát a feledésbe merült műben, és a kilencvenes évek elején színpadra állította. Webber-t annyira fellelkesített a magyar produkció, hogy 1991-ben, Londonban is színpadra állította a Józsefet. 2005-ben Debrecen is bemutatták, itt hangzott el először a londoni előadáshoz írt Megamix. A Madách Színház 2008-ban felújította a darabot, amelybe bekerült a Szívkirály és A Fáraó új dala, amely Gáspár Laci előadásában felcsendül majd a Best of Webber koncerten is, a Művészetek Palotájában, több más József-slágerrel együtt. 

A bibliai József történetet 1996-ban, A Szerelem arcai követte a Magyarországon bemutatott Webber-darabok sorában. A musicalt a Madách Kamarában állították színpadra. A különleges Webber koncerten ebből a műből a Vágy, boldogság, szenvedés című dalt Feke Pál előadásában hallhatja a közönség.

Webber_60_9vag

Andrew Lloyd Webber 2008-ban a budapesti Bet of Webber koncerten

17 évet vártunk a Fantomra

Andrew Lloyd Webber szintén kultikus musicalje, Az Operaház Fantomja hazai bemutatójára a világpremier után, 17 évet kellett várni. Az előadás jogait három pályázó színház közül a Madách Színház nyerte el. Szirtes Tamás és a Madách csapata a világon elsőként, saját felfogásban állíthatta színpadra a Fantomot. Azóta a darab sikere töretlen, 2013. májusában, a bemutató 10. évfordulóján hétszázadszorra lesz látható az Operaház Fantomja. Természetesen a Fantom jól ismert dallamai is felcsendülnek majd a MÜPA-ban: Csak ennyit kérek én, Fonyó Barbara és Magyar Bálint előadásában, Az éj zenéje, amelyet Sasvári Sándor énekel, a Látjuk-e még egymást valahol? –t Mahó Andrea előadásában, és A Fantom… Mahó Andrea és Sasvári Sándor duettje.

A Madách Színház 2005-ben is meglepte nézőit egy Webber musicallel. A Volt egyszer egy csapat színrevitelének előkészületeiből Webber is aktívan kivette a részét, és ahogyan Az Operaház Fantomjának bemutatóján, ennek a musicalnek a premierjén is jelen volt. A Volt egyszer egy csapatból a Döntő -t és az Isten országa -t hallhatja a MÜPA közönsége, Nagy Balázs, Serbán Attila, Szente Vajk és Posta Victor, illetve Mahó Andrea és Wégner Judit előadásában.

A két részből álló Best of Webber ünnepi koncerten természetesen a Magyarországon bemutatott Webber musicalek dalai mellett, a szerző más népszerű műveiből is felcsendülnek részletek. Az ünnepi koncerten a Madách Színház művészei, zenekara, tánckara, kórusa és a Madách Musical Tánciskola gyerekkórusa mellett az Óbudai Danubia Zenekara is közreműködik. Az est karmestere Kocsák Tibor lesz.

süti beállítások módosítása