Tóth János az Operabarátok Körében

Tóth János operaénekes lesz a vendége a Veszprémi Operabatárok Körének január 12-én (szombaton) 16 órakor a Latinovits-Bujtor Játékszínben.

A házigazda László Péter újságíró. A meghívott művész több meglepetést is tartogató előadásának címe: Rosszfiúk az operában.

Tóth János Herenden született, 1955-ben, művészcsaládban. Zenei és középiskolai tanulmányait Veszprémben végezte, ahol először hegedülni, majd énekelni tanult. 1974-1975-ben a Honvéd Művészegyüttes kórusában énekelt. 1975-1982 között elvégezte a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola ének-művésztanári és opera tanszakát, tanára Keönch Boldizsár volt. A Magyar Állami Operaházban 1981-ben debütált, a Porgy és Bess Jackjeként. 1982-től operaházi tag lett.

toth_janos

Első jelentős sikerét a Sevillai borbély Békés András által 1986-ban rendezett felújításában aratta Bartolo szerepében. Azóta számos nagysikerű és egyedien átgondolt alakítás fűződik a nevéhez. Többek között: Wozzeck, Scarpia (Puccini: Tosca), Cipolla (Vajda: Mario és a varázsló), Alberich (Wagner: A nibelung gyűrűje). 1990-től operarendezőként is dolgozik, fontosabb munkái: Bánk bán, Márta, A cigánybáró, Nabucco.

Forrás: petofiszinhaz.hu

süti beállítások módosítása