Jantner Emese: "Nekem a Frenák Pál Társulat az anyaföldem"

Jantner Emese táncművésszel készített interjú a Fidelio.hu. Szemléztük.

A Fidelio cikkéből:

"A váltás egy táncos életében, azt hiszem, ritkán köszönhető a véletlennek, vagy a koreográfus, vagy a táncos vagy a társulat felépítése követeli meg a változást. Bozsik Yvette-nél talán nem véletlenül a hetedik évben éreztem, hogy mennem kell és ő is úgy gondolta, hogy másfelé visznek az útjaink. Az itthon ekkor induló Frenák Pál Társulathoz csatlakozni talán életem legjobb, de mindenképp legmeghatározóbb döntése volt. Amikor Párizsba mentem évekkel később, azt is kedvező fordulatként éltem meg, még ha nem is egészen találtam meg kint a számításomat. Az összes váltás, amit szakmailag megéltem, az az előnyömre szolgált" - mesélte Jantner Emese.

A Frenák Pállal való közös munkáról a táncosnő így beszélt: "Ő nem a koreográfiából, a technikából, hanem a táncosból indul ki, abból építkezik amilyen te zsigerileg vagy, a személyiségedet kutatja. Minden interjúban elmondom, hogy nekem Frenák Pál a mesterem, a barátom, az „apám". Én vagyok a társulat egyik legrégebbi tagja, nekem ő a nagy szakmai szerelem."

Jantner_EmeseFotó: fidelio.hu

Jantner Emese tánctanítással is foglalkozik, ő a Spicc Stúdió művészeti vezetője. "Kiváltságos helyzetem van a tanítás terén is. Filep Ákos, a Gödör vezetője a régi és az új helyen is minden feltételt megteremtett az iskola részére. (...) Nagyon szeretek tanítani, nagy öröm adni és a visszajelzések azt igazolják, hogy jó tanár vagyok: évek óta teltházzal mennek az óráim, de társulatalapításra soha sem gondoltam. Egyrészt mert öngyilkosság volna, hiszen most Magyarországon egy saját társulatot fenntartani elképesztően nehéz, másrészt én elsősorban táncos vagyok, ezzel szeretnék foglalkozni, amíg lehet.  Ha már nem táncolok majd, akkor is tanítani szeretnék és a társulatnál maradok mint asszisztens vagy próbavezető. Én már nem szeretnék máshová beilleszkedni, nekem a Frenák Pál Társulat az anyaföldem" - mondta Jantner Emese.

Előadások:

Hymen - 2013. január 11.  20:00  - Trafó

Hymen - 2013. január 12.  20:00  - Trafó

k.Rush - 2013. január 29.  20:00  - Átrium Film-Színház

A teljes interjú a Fidelio.hu-n olvasható.

süti beállítások módosítása