Verebes István: "Önvizsgálatot kell tartania a szakmának"

A frissen megalakult Jelen-lét Színházi Egyesület ötletgazdájával, Verebes Istvánnal beszélgetett a Zalai Hírlap. Lapszemle.

A Zalai Hírlap cikkéből:
"Nem kivagyi felsőbbséggel óhajtunk a nyilvánosság elé állni, hanem a magunk kételyeivel terhesen. A dolog úgy jött létre, hogy nekem eszembe jutott, van itt jó néhány színházi ember, akivel valamiféle jópofa produkciót kéne létrehozni. Összeültünk, s arra jöttünk rá, hogy ennél fontosabb dolgok is vannak" - mesélte z újonnan megalakult Jelen-lét Színházi Egyesület kapcsán Verebes István.

"Én magam, mint leginkább megosztó személyiség, óvatos vagyok, tudom, alaposan meg kell gondolnunk, hol, mit mondunk, ne legyünk erkölcsi ítészek, hiszen magunk is esendő emberek vagyunk. Az a legfontosabb, hogy hitelesek legyünk mint társaság a magunk 1000 színházi rendezésével, ami mögöttünk áll. Önvizsgálatot kell tartania a szakmának, hogy kiderüljön, mi hol adtuk fel a tartásunkat, ami miatt ma már azt csinálnak velünk, amit akarnak. És mi egymással is. Ez méltatlan" - szögezte le a rendező.

Verebes István elmondta, a szakma öregjei sokszor méltatlan körülmények között élnek, nemcsak anyagilag, elsősorban a megbecsültség hiánya miatt. A fiataloknak pedig érezniük kellene, hogy ha végigcsinálják ezt a szakmát, a végén megbecsülés várja őket.

verebes_istvanFotó: Mészáros Márton

Verebes István szót ejtett a kedden az ATV stúdiójában lezajlott eseményekről is, amikor az előzetes tervek szerint mégsem Vidnyánszky Attilával közösen ült a kamerák elé: "Csupán annyi történt, hogy a felvétel előtt együtt voltunk a vendégváróban, ő nem elegyedett szóba velem, holott 20 évvel ezelőtt a nyíregyházi színház, amit akkor én igazgattam, sokat segített a beregszászinak, amit akkor ő vezetett. Tizenhat évvel vagyok idősebb, én se szólaltam meg. Nem igaz, hogy megaláztak engem, mert az nem lehetséges. Amikor ilyesmire sor kerülhetne, már rég nem vagyok ott."

A teljes interjú a Zalai Hírlapban olvasható.

süti beállítások módosítása