Don Carlos újraéled a Vörösmarty Színházban

„Van-e értelme az érzelmeknek? Bosszú, szeretet: van-e szükség rájuk?” – teszi fel a kérdéseket a Bagó Bertalan rendező. A válaszok a székesfehérvári színházban felújított Don Carlosban rejlenek, amelyet január 12-én mutat be a teátrum Cserhalmi György és Gáspár Sándor főszereplésével.

A darabról:

Don Carlos, a szabadság és az önkényuralom elleni lázadás szimbólumává vált, mióta Schiller monumentális drámai költeménye 1787-ben nyomtatásban megjelent. Schiller remekművének központi figurája azonban nem a címszereplő, a boldogtalanul szerelmes spanyol infáns, akitől apja elrabolta a menyasszonyát, sokkal inkább Posa márki, az önfeláldozó, szolgálatkész jóbarát, az elvakult idealista, aki semmiféle cselszövéstől nem riad vissza, hogy helyreállítsa az emberiség elvesztett méltóságát, és kivívja a gondolat szabadságát, de még inkább az öregedő Fülöp király, aki hatalmától megmerevedve és kétségeitől tébolyultan, magányosan ül trónján, féltékenyen óvja koronáját és feleségét még saját fiától is. Az ő kezeik között Don Carlos, a lánglelkű, romantikus ifjú csak áldozat lehet.

   „Fülöp király a legfőbb hatalmat testesíti meg, hiszen országában tényleg nem nyugszik le a Nap, az egész világ az ő uralma alatt áll. Azt gondoljuk, minden tőle függ, de nem, mert fölötte is van egy nagyobb, a sötét erő, és ő maga is csak csavar a gépezetben. Az előadás világában felépítettem egy „dolgozó hangyák” által működtetett rendszert, amely csak a végén nyeri el teljes jelentését. Ez izgatott, a rendszer, ami tőlünk függetlenül, de minket befolyásolva létezik. Hol hadakozunk ellene, hol pedig önhittségünkben azt gondoljuk, hogy tőlünk függ minden: aztán újra és újra megtapasztaljuk, milyen törékeny az emberi lét és az érzelem” – mondta az előadásról Bagó Bertalan rendező.

Az előadás premierjét 2013. január 12.-én tartják a nagyszínpadon. Don Carlosként Nagy Péter lép színpadra, Erzsébetet Földes Eszter játssza, Posa márki szerepében Cserhalmi Györgyöt, II. Fülöp szerepében pedig Gáspár Sándort láthatjuk, mellettük Varga Gabriella, Sághy Tamás, Kricsár Kamill és Derzsi János is színpadra lép.

Fotók a darabból:

11DonCarlos34

1.

12DonCarlos2

2.

CserhalmiFoldes

3.

CserhalmiGaspar

4.

DerzsiGaspar

5.

don_carlos_-_vorosmarty_szinhaz

6.

Forrás: vorosmartyszinhaz.hu

süti beállítások módosítása