Tóték már próbálnak az Örkényben

Az Örkény Színházban megtartották Örkény István Tóték című darabjának olvasópróbáját, melyről Gordon Eszter fényképes beszámolóját láthatják. Hírt adunk arról is, mi kerül le a repertoárról a teátrumban.

Utoljára látható a Nézzünk bizakodva a jövőbe:

JANUÁR 22-ÉN, KEDDEN 19 ÓRÁTÓL UTOLJÁRA LÁTHATJÁK NÉZZÜNK BIZAKODVA A JÖVŐBE CÍMŰ ELŐADÁSUKAT.

A színház névadójának írásaiból olvastak fel a magyar dráma napján, színháznyitásként, egyszeri alkalommal. Mi az oka annak, hogy az érdeklődés miatt – egyébként nagy örömmel – műsorra kellett tűzniük ezt az előadást?

Az, hogy noha Örkény István huszonöt éve halt meg, így életműve „elvileg” nem elég régi ahhoz, hogy megkerülhetetlenül a magyar irodalom hagyományába tartozzon, és nem elég új ahhoz, hogy sarkosan a jelenről beszéljen, minden egypercest alapvető szövegnek és megrendítően mainak érzünk. Az ilyen műveket nevezzük klasszikusnak.

 

Tarelkin búcsúzik:

Február 5-én, kedden utoljára láthatják Tarelkin (halála) élete című előadásukat.

Kandid Kasztorovics Tarelkin apró fogaskerék az orosz hivatalnokgépezetben. Lakása poloskafészek, főnöke a vérét szívja, hitelezői piócaként lógnak rajta. Kandid Kasztorovics ezért úgy dönt, hogy eltűnik a világ szeme elől: megrendezi saját halálát. De terve balul üt ki, és innentől a borrrzalmak borrrzalma vár rá: bekerül az államrendőrség nagy fogaskerekei közé.

Szuhovo-Kobilin 1869-es komédiája szemtelen társadalmi szatíra és lidérces látomás a vérszemet kapó közszolgai hatalomról. A hiányzó láncszem az orosz realizmus és szürrealizmus között.

Az előadást Mácsai Pál rendezte, főbb szerepekben pedig Debreczeny Csaba, Epres Attila, Vajda Milán, Gyabronka József, Bíró Kriszta, Takács Nóra Diána, Máthé Zsolt és Ficza István látható.

Tóték már próbálnak - Gordon Eszter fotói:

orkeny_totek_orkeny_szinhaz_1

1.

orkeny_totek_orkeny_szinhaz_2

2.

orkeny_totek_orkeny_szinhaz_3

3.

orkeny_totek_orkeny_szinhaz_4

4.

orkeny_totek_orkeny_szinhaz_5

5.

orkeny_totek_orkeny_szinhaz_6

6.

orkeny_totek_orkeny_szinhaz_8

7.

orkeny_totek_orkeny_szinhaz_10

8.

orkeny_totek_orkeny_szinhaz_11

9.

 

Forrás: orkenyszinhaz.hu


süti beállítások módosítása