L. Simon: pályáztatás helyett legyen kinevezés

L. Simon László azt javasolja, hogy a jövőben, a kiemelt állami intézmények - színházak, múzeumok, levéltárak - esetén ne legyen kötelező a pályáztatás az intézményvezetői posztra.

A kulturális államtitkár erről vasárnap este az ATV Szabad szemmel című műsorában beszélt a Nemzeti Színház élén történt igazgatóváltás kapcsán. L. Simon László visszautasította a műsorvezető felvetését, miszerint, ha nem lesz pályáztatás, akkor kézivezérlésről lehet beszélni.

A kérdés apropóját a Nemzeti Színház december végén zárult igazgatói pályázata adta. Vidnyánszky Attila, a színház júliusban hivatalba lépő direktora korábban annak a véleményének adott hangot: inkább a közvetlen kinevezés, mint a pályázat híve. L. Simon László Rockenbauer Zoltán korábbi nyilatkozatára reagálva hangsúlyozta: a Nemzeti pályázata nem volt színjáték. Mind a jelenlegi igazgató, Alföldi Róbert, mind Vidnyánszky Attila terjedelmes és színvonalas pályázatot nyújtott be – egyik sem volt „kamupályázat” −, a javaslatot tévő szakmai bizottságnak volt miről értekeznie. Az államtitkár megjegyezte: Vidnyánszky Attila Oroszországtól Franciaországig mindenhol elismert, szívesen látott vendégművész, szakmai sikerei is bizonyítják, alkalmas a Nemzeti Színház vezetésére.

lsimon

Az államtitkár a műsorban elmondta, hogy az elképzelésről, a szükséges jogszabályi változtatásról már egyeztettek Balog Zoltán emberi erőforrás miniszterrel. Olyan módosítást is terveznek a színházak és az Operaház esetén, hogy vezetőváltáskor legyen egy intézményesített átadás-átvételi időszak, a színházakat illetően fél év, az Operaház esetében pedig egy év.

A jogszabálymódosításra az Operaház, illetve a Néprajzi Múzeum igazgatói kinevezése után kerülne sor. Az államtitkár azt is jónak látná, ha az önkormányzati fenntartású intézmények számára is megadnák a lehetőségét a pályáztatás nélküli kinevezésre.

Forrás: ATV, Nol.hu

süti beállítások módosítása