"Elég erőt érzek magamban" - Cseke Péter folytatná Kecskeméten

Cseke Péterrel, a kecskeméti Katona József Színház igazgatójával készített interjút a baon.hu. Lapszemle.

A baon.hu cikkéből:

"Egyrészt nagyon nagy szeretetet kaptam Kecskeméttől, másrészt szabadságot arra, hogy a saját képemre formáljam a színházat, a társulatot. Az elmúlt évek során sok mindent megéltünk, a mai színészgárdánk több tagját már én választottam, nagyon szeretek velük dolgozni. Véleményem szerint az ország egyik legtehetségesebb társulatáról van szó, akikkel mindenféle műfajban kiválóan lehet dolgozni" - indokolta Cseke Péter, miért pályázta meg újabb öt évre a kecskeméti színház igazgatói posztját. A direktor hozzátette, nem szívesen hagyná magára a társulatot. "Elindultunk egy úton, de még komoly munka van előttünk, és magamban is érzek elég erőt, ambíciót, hogy ezt a színházat a legmagasabb szintekre emeljem" - fogalmazott Cseke Péter.

cseke_peter

Fotó: Kovalovszky Dániel

"Amikor átvettem a színházat, hiányoztak a fiatalok, a korosztályi egyenetlenségek miatt voltak betöltetlen szerepkörök. A társulatban volt legalább egy tucat 28-40 éves kor közötti színésznő, miközben a drámairodalom elég mostohán bánik a hölgy szereplőkkel. Egyszerűen nem volt szükség mindenkire" - mesélte az igazgató, aki elmondta, mindig a társulatból kiindulva alakul ki, hogy mit fognak a következő évadban játszani.
Cseke Péter a Katona József Színház költségvetéséről is szót ejtett. "Az önkormányzattól kapott támogatást tekintve nem elől vagyunk a színházak sorában. Olyan városokban, mint a Székesfehérvár, Szolnok vagy Békéscsaba lényegesen nagyobb támogatási forrással gazdálkodhatnak a teátrumok. Úgy gondolom, hogy okos, átgondolt gazdálkodással elértünk egy költségvetési minimumot, ami alá már nem lehet menni. A működésünket mindazonáltal meg tudjuk oldani. Vannak mecénásaink, szponzoraink, akik folyamatosan támogatnak bennünket. Ilyen Polyák Mátyás, aki fantasztikusan támogatja színházunkat, színészeinket. Létrehozta a Pék Matyi-díjat, de sok minden mással is segíti a munkánkat. Vannak olyan szponzoraink, akik a társasági nyereségadójuk egy részét ajánlják fel a kultúra, azon belül célzottan a Katona József színház támogatására. Ez sok mindenben kihúzott már bennünket a slamasztikából."

süti beállítások módosítása