Elvegyülni, kiválni - Újra Széljegyezet az Örkényben

Elvegyülni és kiválni - az egyedi (zseni vagy deviáns?) és a közösség címmel beszélgetést szervez az Örkény Színház a Peer Gynt című előadásuk kapcsán. 

„A zsenit az elmebetegtől csak egy hajszál választja el” /Lombroso/

Kérdések a beszélgetés elé:

Mi a tehetség? A tehetség egy adottság, mely meghaladja az átlagos szintet valamely területen. Ha valaki ezt az adottságot képes valóra váltani, az a tálentum. Hogy az adottságokból mi lesz, nagyon sok minden befolyásolja: a szülők, az iskola, a saját akarat, a társadalom, az adott történelmi korszak.

peer_gynt

És mi a deviancia? Egy olyan magatartás, mely megszegi a közösség nagy része által elfogadott normákat. A kifejezés a latin „deviatio”szóból származik, jelentése: az útról való letérés. Van-e összefüggés a tehetség és a deviancia között?Milyen szerepet játszanak a gének és a környezet? Elég a tehetség, vagy kitartás és munkabírás is szükséges? Mi az oka a tehetségek gyakori lelki bántalmainak? Miért válnak olykor a zseniális szellemi vezérek zsarnokká? Könnyű-e különlegesnek lenni?

harman

Ezekről és ehhez hasonló kérdésekről beszélget az Örkény Színház Széljegyzet sorozatának következő részében Bíró Kriszta, Dr. Czeizel Endre orvos-genetikussal és Örkény Antal szociológussal. Jegyek 1500 Ft-os áron válthatók az Örkény Színház szervezésén, jegypénztárában és az Örkény-pultoknál (Allee, Duna Pláza, Aréna).

A beszélgetésre 2013. JANUÁR 27. VASÁRNAP, 16 ÓRAkor kerül sor.

Forrás: orkenyszinhaz.hu

süti beállítások módosítása