Titkos ősbemutatóra készül Webber - Új musicalt írt

Webber és szerzőtársai, a dalszövegszerző Don Black és szövegkönyvíró Christopher Hampton - akikkel a Sunset Boulevard című musicalt is együtt alkották -, egy politikai témájú musicalt hoztak össze. A darab olvasópróbái februárban kezdődnek Londonban.

Az új Webber darab alap story-ja egy szerelmi ügy, az úgynevezett Profumo”affér”, ami végül, közvetve a brit konzervatív Macmillan-kormány 1963-as bukásához vezetett. A musicalt az a Richard Eyre rendezi, aki a Mary Poppins-t is színpadra állította. A produceri feladatokat Robert Fox, látja el – ő hozta össze tavaly Hugh Jackman hatalmas sikert aratott, önálló estjét a Broadwy-n. Andrew Lloyd Webber az angol Julien Ovendent szeretné megnyerni, hogy játssza el a főhöst, Stephen Wardot. Ovenden már több Broadway musicalben bizonyított, ám a neve a magyar nézők számára a „Floyd háborúja” című sorozatból lehet ismert.

julian_ovenden

Julian Ovenden

A történet

Az új Webber musical középpontjában a John Profumo- ügy áll: Herold Macmillan brit miniszterelnök kormányának hadügyekért felelős államtitkára, és a Christine Keeler nevű táncosnő és alkalmi callgirl viszonya, amit bonyolított, hogy Keeler kisasszony a londoni szovjet követség egyik alkalmazottjával is intim kapcsolatban állt. Webber musicalje azonban egy harmadik, kulcsfontosságú személy szemszögéből közelíti meg a történetet, mégpedig Stephen Wardéból. Ő mutatta be egymásnak Profumot és Keelert. A botrány kirobbanása után Wardot, aki egyébként a felsőbb körök csontkovácsaként dolgozott, kerítéssel vádolták, és bíróság elé citálták, amiért „kiközvetítette” Keelert az államtitkárnak. Bár végül a vádakat ejtették, nem sokkal a tárgyalás után Ward öngyilkos lett.

webber

A háttér

Az egyik legismertebb, a Profumo-üggyel foglalkozó könyv Ludovic Kennedy újságíró munkája, aki a Ward ellen indított perből indult ki. Kennedy azt állítja, hogy minden felelősséget a botrány kirobbanásáért, amely alapjaiban rengette meg a szilárd, konzervatív brit állam intézményét, Stephen Ward nyakába varrtak, őt okolták az uralkodó osztály bukásáért is. Kennedy meg van győződve arról, hogy Wardot belekényszerítették az öngyilkosságba. Andrew Lloyd Webber szintén ebből a szemszögből nyúlt a témához, Stephen Ward meghurcoltatásának megrázó történetét helyezve a középpontba.

sydmonton_vag

A sydmontoni kápolna, a privát bemutatók helyszíne

A privát premier

Amennyiben úgy ítéli, hogy a februárban induló olvasópróbák jól haladnak, és elégett az eredménnyel, Webber bemutatja az egyelőre “The Stephen Ward Musical” címen futó előadást az ez évi, nyári Sydmonton Festival-ján. Hogy mi az a Sydmonton fesztivál? Sydmonton Andrew Lloyd Webber London melletti, vidéki birtoka, ahol júniusban a színházi világ nagyágyúi, köztük például Cameron Mackintosh és Tim Rice eltöltenek egy kellemes hétvégét, finom ételek és kitűnő borok társaságába, lovaspóló meccseket nézve, és „Találd ki melyik ez a pop-dal részlet” játékot játszva - amelyben többnyire a nagy könnyűzene-rajongó Tim Rice győzedelmeskedik kollégái felett.

A hétvége fénypontja pedig az a „titkos bemutató”, amelyen Webber legutóbbi munkáját állítják színpadra, teljes zenekari kísérettel, a zeneszerző birtokán található, 16. századi kápolnában. Itt, a Sydmonton Festival-on debütált először a Macskák, az Evita, Az operaház fantomja és a Sunset Boulevard is. Idén pedig nagy valószínűséggel a Stephen Ward musicalt láthatják a bennfentesek. Angliában Webber privát fesztiválja az egyik legvágyottabb esemény, amire mindenki meghívást szeretne kapni. A vendégeket azonban megkérik, hogy ne beszéljenek a sajtónak a hétvégéről, illetve a vendéglátó legújabb darabjáról.

Bár még nagyon messze van június, és az új darab olvasópróbái sem kezdődtek el, ám igen sokatmondóak Andrew Lloyd Webber szerzőtársa, Don Black szavai: „Azt kell mondanom, hogy évek óta ez az egyik legjobb zene, amint Andrew írt”.

Forrás: broadway.com, nypost.com

süti beállítások módosítása