Equilibrio - szlovák művészek tréningje a Maladypében

Soňa Ferienčíková és Ľubo Bukový, a két fiatal szlovák művész, a Nemzetközi Visegrádi Alap alkotói ösztöndíjat nyerte el. Ennek segítségével tartanak tréninget január 20. és február 28. között a Maladypében. A tervezett in-progress-re, azaz a tréningen előkészített elő-bemutatóra 2013. március 1-jén 19.00 órakor kerül sor a Maladype Bázison.

Ajánló:
C.G. Jung szerint az egyén tapasztalatai egy un. nő-férfi ősképpel egészülnek ki. Ez az imago azokat a lényeges vonásokat foglalja magában, amelyeknek – egy belső elvárás szerint - egy nőt, illetve egy férfit jellemezniük kell. A nőben élő férfi képét animusnak, a férfiban élő nőét animának nevezte el. Őket a psziché alkalmazkodási rendszere részének tekintette, ami a másik nemmel való kapcsolataink alakítása során irányít bennünket.
Az Equilibrio című projekt Soňa Ferienčíková táncos-koreográfus és Ľubo Bukový előadó-művész korábbi együttműködésének folytatása. Az előadás kiinduló pontjául Carl Gustav Jung pszicho-analitikus tanulmánya, „Az anima és az animus“ szolgált. A műhelymunka keretében létrehozandó előadás a „psziché“ témáját járja körül, s a munka során az alkotók saját tudatuk, tudatalattijuk és tudatlanságuk legmélyére is leásnak. Az önmegismeréshez is elvezető kutatás során Anatolij Vasiljev Etüd Módszerét használják, amely a lélek rejtelmeit az álmok és belső világunkban rejtőző képek elemzésével kívánja feltárni. Megpróbálják felmutatni azokat a hasonlóságokat és különbözőségeket, amelyek a férfi-nő kapcsolat belső mozgatóit jellemzik. Az alkotók nem egyedül kívánják létrehozni az előadást, hanem az a céljuk, hogy a nézőkkel együtt járják körül a témát, s közösen hozzák létre az Alkotást.

pic1358107712

A kutatás másik része az un. "hard“ szövegek felhasználására épül. Játékos színházi megoldások segítségével, és a két világháború utáni korszak két neves költője, Marína Cvetajeva és Egona Bondy verseinek felhasználásával merülnek el a témában. A két költő ugyan különböző kulturális kontextusból merített, azonban a „Lázadás” gesztusa összeköti őket. Az Equilibrio végeredményben azt a mitikus őserőt kutatja, amely mindannyiunk lelkében ott rejtőzik.

Röviden az alkotókról:
Soňa Ferienčíková a prágai Művészeti Akadémián (AMU) végzett a tánc és koreográfia szakon. Tanulmányait Antwerpenben és Salzburgban folytatta.
Lubo Bukovy a pozsonyi Művészetek Akadémiáján (VŠMU) végzett színészként, előadó-művészeti tanulmányait különböző kutatószemináriumokon és laboratóriumi munkákban fejlesztette Prága, Wroczlaw, Velence és München között. Többek között Anatolij Vasiliev és Isola Pedagoggia mesterkurzusain. Számos színházi-és filmszerepet tudhat maga mögött.

süti beállítások módosítása