Jövőre, Veled, itt! – Szabó P. váltja Bereczkit

A Budapesti Operettszínház Raktárszínpadán hetedik éve látható a Jövőre, Veled, Itt! című musical. Az előadás sikertörténete most újabb állomáshoz ért, George szerepében ugyanis az idei évadban Szabó P. Szilveszter debütált.

Újra összeállt a "nagy páros": Szabó P. Szilveszter és Janza Kata immár 16 éve alkotnak egy párt a színpadon. Most a Jövőre, Veled, Itt! című musicalben ismét együtt láthatók. Somogyi Szilárd 2005-ben rendezte meg a Jövőre, Veled, Itt című musicalt. Az előadás a házasságtörés egyszerű, mégis egyedi esetét járja körül, melyben adott egy nő és egy férfi, Doris és George, akik negyed évszázadon keresztül minden évben ugyanazon a hétvégén találkoznak egy amerikai hotelben, hogy három 'bűnös napot' töltsenek együtt, majd visszatérjenek régi életükbe, ki-ki a maga házastársához. 

    Szabó P. Szilveszterre nagy feladat várt, hiszen egy hét éve sikerrel futó darab főszerepébe kellett beállnia. A színésznek azonban sokat segített játszótársa, a darab női főszereplője, Janza Kata, akihez barátság fűzi.

"Több szempontból is nehéz darab a "Jövőre". Egy kis teremben, tulajdonképpen kettőnknek kell 3 órára lekötnünk 100 embert. Szerencse, hogy Katóval mi az elmúlt 16 évben szinte mindenen átmentünk, ami a darabban megtörténik. Főképp az érzelmi részén. Vannak fiókok az életünkben, amikből elő tudjuk kapni az éppen szükséges érzéseket, helyzeteket. A történet azonban 25 évet ölel át, és a szerelmi viszony mellett a történelem is pereg a háttérben. Olyan események is megjelennek, amelyeket mi már nem élhettünk át, de a küzdelemről vagy a tiltakozásról már nekünk is van mit mondanunk. Azzal, hogy most bekerültem a darabba, Kató is és az előadás is megváltozott. Máshová kerültek a hangsúlyok, másfajta reakciók születtek, mint korábban. Idegileg és fizikailag is nehéz volt megközelítenem a Jövőre, Veled, Itt!-et. Néha még nagy a káosz a fejemben" - mondja Szabó P. Szilveszter, aki nem csak jól ismeri Janza Katát, de az elmúlt 16 évben szinte mindig egy párt alkottak a színpadon.

jvre_veled3vag

A Szabó P.- Janza páros nevével forrt eggyé az Operettszínházban jelenleg is látható, legendás Elisabeth című musical, vagy éppen a Szentivánéji álom. Janza Kata hálás a sorsnak, hogy most a Jövőre, Veled, Itt!-et is együtt játszhatják, bár mint mondja, a Szilveszter és közte lévő összhang a színpadon még akár hátrány is lehet.

"Az előadás első jelenetét próbálva, Somogyi Szilárd rendező többször is kérte, hogy legyünk érdeklődőbbek, kíváncsibbak a másikra, hiszen mi ott és akkor csodálkozunk rá egymásra. Nem szabad, hogy a Szilveszter és köztem lévő összhang a közönség számára is ennyire egyértelmű legyen, hiszen nem mindig indokolt. Pedig mi már mindent tudunk a másikról, nehéz kíváncsinak lenni. Olyan sokat játszottunk együtt, hogy már tudjuk a másik gondolatát, érzéseit, levegővételét is. Több mint száz előadásban alakítottam Doris szerepét Bereczki Zolival, ezt azonban most el kellett engednem és új lehetőségeket, új titkokat kellett megtalálnom. Szilveszterrel mindez egy fantasztikus utazás. Rengeteg szöveget, mozgást, járást, táncot kellett megtanulnia és sokat küzdött vele. A többi munka és előadás mellett ráadásul kevés időnk maradt próbálni. Eljött azonban a pillanat, amikor Szilveszter magáévá is tette mindazt, amit megtanult. Hozta az ő fanyar humorát. Én pedig azt hittem, a próbaidőszak elég lesz arra, hogy kinevessem magam... De nem! Talán még most, jóval az első közös előadásunk után sem tudom visszatartani, úgyhogy inkább beépítettem Doris figurájába, és megengedtem magamnak, hogy előadás közben kacagjak George-on. Így nem görcsölök. Bár van két jelenet, ahol nem szabad nevetnem. Ott gyakorlatilag véresre harapom a számat, de ennyi kínlódás belefér. Örülök neki, hogy Szilveszter megtalálta az örömét a darabban. Ez engem is arra ösztönzött, hogy ne a megrögzött, régi dolgokat csináljam a színpadon, hanem belőle kiindulva találjak újakat. Szilveszter érkezése az előadásba így nem csak egy új beállás, hanem egy új bemutató is. Új humorral, új helyzetekkel, megtartva a darab régi lelkét, fanyar humorát és báját. Boldog a lelkem, mert olyan előadás született, amilyet elképzeltem" - fogalmazott Janza Kata.

jvre_veled4

A darab rendezője, Somogyi Szilárd szerint ez már valóban egy másik Jövőre, Veled, Itt!, hiszen, ma már másról szól ez az darab, mint 2005-ben. Ezzel pedig akkor szembesült, amikor decemberben, Oroszországban is megrendezte az előadást. "Különös élmény volt hét év után újra színpadra állítani a podukciót egy grandiózusabb térben. Szentpétervárott a "kis" terem 400 főnél kezdődik, ott nagyzenekarral megy a rendezésem, itthon két zongorával, tehát fel kellett “turbózni" az előadást. Nem lehetett arra apellálni, hogy egy méterre ül a néző. Úgynevezett ugródeszkákat vagy cölöpöket kellett lefektetnem, biztos pontokat kellett kijelölnöm, nem csak az óriás tér miatt, hanem azért is, mert úgy láttam, az oroszok másként férkőznek közel a szerepükhöz. Ráadásul a nyelvi problémák is rendesen megkavarták a dolgokat. Minden szempontból új fázisába érkezett a darab. Azzal is szembesültem, hogy már másról szól a Jövőre, Veled, Itt!, mint 2005-ben. Ma sokkal közelebb érezhetjük magunkhoz a történetet. Mindennapi problémákat vet fel"- mondta Somogyi Szilárd a Színház.hu-nak, aki bízik benne, hogy a magyar közönség ugyanúgy szereti majd ezt az "új" Jövőre, Veled, Itt! előadást is, ahogyan régen.

A Jövőre Veled, itt!-et Szabó P. Szilveszterrel és Janza Katával  februárban háromszor láthatja a Budapesti Operettszínház közönsége.

Forrás: Színház.hu, operettszínház.hu

süti beállítások módosítása