Megműtötték a Bolsoj igazgatóját - Szakmai harc áldozata lett

Sikeres műtéten esett át a savtámadás áldozatává lett Szergej Filin, a világhírű moszkvai Nagyszínház, a Bolsoj művészeti igazgatója; orvosai szerint most már nem kell attól tartani, hogy teljesen elveszítené látását, égési sérülései miatt azonban Belgiumban vár rá kezelés.

Filinről fotók is megjelentek a sajtóban, ezeken kötéssel a fején látható moszkvai kórházi szobájában. "Rettegtem. Azt hittem le fog lőni... Megfordultam, hogy elfussak, de utolért" - írta le a vele történteket a REN TV-nek a Bolsoj 42 éves művészeti igazgatója, korábbi csillaga. Elmondása szerint támadója "arca teljesen el volt takarva egy sállal vagy valamiféle kötéssel, mint egy símaszk, csak a szemei látszottak".

Szergej_Filin Az orosz sajtó és a színház tájékoztatása szerint Filin harmadfokú égési sérüléseket szenvedett az arcába öntött savtól. "Nagyon súlyos égést szenvedett az arcán, a fülein, a homlokán, a száján" - mondta el a Bolsoj főigazgatója. Az Interfax hírügynökség idézte a színház sajtóirodáját, amely pénteken késő este arról adott tájékoztatást, hogy Filin sikeres műtéten esett át, és orvosai nem számítanak arra, hogy teljesen elveszítené látását, amely az egyik legnagyobb aggodalmat jelentette állapotával kapcsolatban. 
Az orosz balett csillagára egy brüsszeli égési klinikán vár kezelés - tudatta a Nagyszínház szóvivője. Felépülése sokáig eltarthat, minden bizonnyal plasztikai műtétek sora vár rá és még az is elképzelhető, hogy szaruhártya-átültetésre szorul.
Szergej Filint csütörtök este támadták meg otthona előtt. A színház szóvivője pénteken beszámolt arról, hogy Filin előzőleg több fenyegetést kapott, és kárt tettek az autójában is. Feltételezte, hogy a 2011 márciusa óta posztján lévő igazgató a táncosok és az intézményvezetők különböző klikkjei közötti hatalmi-szakmai harc áldozata lett. 
Filin 1988-ban lett a Bolsoj táncosa, 2008-ban pedig a színház művészeti igazgatója.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása