"Nem csinálom félkézzel" - Ujlaki Dénest köszöntjük

Ujlaki Dénes, a Katona József Színház színésze január 20.-án ünnepli születésnapját.

„Ujlaki Dénes medveszerű bamba vadember. Hozzáteendő, igazi ostobát csak okos színész képes hitelesíteni”. (MGP)

Kollégák Ujlaki Dénesről:

A videó Katona József Színház 60 perc című műsorában jelent meg, amelyet Veiszer Alinda vezetett. Készítette: Tóth Berta

Ujlaki Dénes pályájáról röviden:

1969-ben végezte el a Nemzeti Színház stúdióját, és a debreceni Csokonai Színházhoz szerződött. Dolgozott a veszprémi Petőfi Színházban, a győri Kisfaludy Színházban, a Bartók Gyermekszínházban, a Miskolci Nemzeti Színházban, a szolnoki Szigligeti Színházban, majd 1981-től a Nemzeti Színház tagja lett. 1982-ben, alapító tagként szerződött a Katona társulatába. Robusztus alkata, remek humora elsősorban karakterfigurákban érvényesül kitűnően.

Ujlaki Dénesről saját szavaival:

- „Ha az életem első nagy pillére a börtön (56 után), a második a pályára lépés. A harmadik pillérnek azt az időt tartom, amikor megalapítottuk a Katona József Színházat. Eufórikus állapot volt. Mindenki mindenkit szeretett – legalábbis azt hittük. De szinte évadokban számlálhattam azt az időszakot is, amikor alig kaptam érdemleges feladatot. Sebaj, majd rám kerül a sor – gondoltam. Ahogy meg is történt. Hogy nem idomultam az uralkodó ízléshez? Nem is tettek annyi terhet rám, hogy hozzájuk görnyedjek. Ahogy haladnak az évek, mindinkább félrehúzódom. Van, hogy csupán azért, mert figyelek. Ha egész embert kíván a szerep, nem csinálom félkézzel. Még egy pillér akkor lesz az életemben, ha a színpadon is megmutathatom a szívemet. Az egyetlen lehetséges közeg számomra a szeretet. Akkor tudok dolgozni, lélegezni, viszontszeretni. Nemsokára vége van! Az emberi lélek örökre állhatatos marad az igazságtalansággal szemben. Ezt a színházakkal történő külső-belső intézkedésekre értem. Teljes szívemből, meggyőződésem: a színház mindent és mindenkit túl fog élni.”

- Ha emberileg bántanak meg egy kritikában, azt nem szeretem. A szakmai jellegű bírálatokat viszont elfogadom. Viszont nem lehet mindenkinek megfelelni.

- A színészet mára egy nagyon kiszolgáltatott pályává vált. Könnyen szellemi prostituáltakká válhatunk.

- Nagyon jóba voltam Gobbi Hildával, egészen a halála előtti pillanatokig. Ő mondta nekem a következőt: ’’micsoda hülyeség, hogy epizódszínész, és vezetőszínész. Két színész van: rossz színész és jó színész.” (...) Amire felkérnek, s ami jó, s amivel szívem, eszem, s igazságérzetem ’’egyet ért”, azt én örömmel és szívesen eljátszom. Igaz, olyan szerepet is el kell játszanom, ami ellen igazságérzetem tiltakozik, de azért, mert szerződés kötelez erre.

Forrás: Katona József Színház, OSZMI


 

süti beállítások módosítása