Fekete Ernő Weöres-estje Szombathelyen

A Weöres Sándor-emlékév alkalmából a szombathelyi színházban műsorra tűzött produkciók közül elsőként a Katona József Színház vendégjátékát, Fekete Ernő Mennyekbe vágtató prolibusz című önálló estjét láthatja a közönség február 5. és 7. között – öt alkalommal ifjúsági bérletben, egyszer pedig bérleten kívül.

Fenn nyilaló robogás. Lenn ellankadnak a léptek.

Ó, mit akartam mondani ezzel? Mit tudom én már!

Ködből kelnek a szók, gyorsabban a gondolatoknál;

mondatok összeszövődnek, a semmit fogva az űrben.

Kritikus szemmel az estről:

"Nem is felkapaszkodik a magyar nyelv lángelméjének garabonciás köpönyegébe, hogy felhúzódzkodjék közszemlére, kölcsönt csórva a halhatatlanságból. Fekete elmondja a verseket. Közvetíti a költőt. Hangot ad a nyomtatott soroknak. Tolmácsa az elholt élőnek a félelmétől félholt színész." (M.G.P., nol.hu)

Fekete Ernő, aki egy évtized óta készült önálló estjére, úgy ölti egy órán át a verseket, versrészleteket, hogy az első pillanattól az utolsóig ámulnunk kell a költő műveinek keresetlen egyszerűségén, mely a legmagasabb rendű, gyönyörű nyelvi-bölcseleti kigondoltság is. Lefegyverző természetességgel áramlik a monodrámaszerű összeállítás, pedig – kevés kivételtől eltekintve – nem Weöres legjelentékenyebb vagy legismertebb költeményei kaptak helyet. S mégis az a benyomásunk: sem a poéta, sem tolmácsolója nem téveszt el egyetlen szót sem. Nagyon nehéz bármiféle céltudaton rajtakapni a repkényes szerkesztés kacsait, vezérelveit, műhelytitkait, mert a legtöbb szólamnak az ellenkezője is képviselteti magát. A gyerekversnek mondott darabok is küldenek hírnököt a játékos evilágiság berkeiből, de istenek és lelkek is szálldosnak mindenfelé, bár akad, akinek csak a ganajdombon jut hely, Animus és Anima pedig hokedliről szaval.” (Tarján Tamás, kultúra.hu)

mvp_025Fotó: Dömölky Dániel

Mennyekbe vágtató prolibusz

A verseket válogatta: Fekete Ernő

Munkatársak: Tóth László, Tóth Judit

Zene: Keresztes Tamás

Időpontok:

Február 5. (kedd)

15.00 – Arany János és Fazekas Mihály ifjúsági bérlet 

17.00 – Lőrinczy Huba és Molnár Ferenc ifjúsági bérlet

Február 6. (szerda)

15.00 – Gárdonyi Géza és Lázár Ervin ifjúsági bérlet

17.00 – Jókai Mór ifjúsági bérlet

Február 7. (csütörtök) 

15.00 – Fekete István és Móra Ferenc ifjúsági bérlet

19.00 – bérleten kívül

Jegyár: 2.500 Ft

Helyszín: Weöres Sándor Színház, stúdiószínpad

süti beállítások módosítása