A Magyar Kultúra Napja - programok Budapesten

Díjátadókat, megemlékezéseket, hangversenyeket és színházi bemutatót is tartanak a magyar kultúra napjához kapcsolódva Budapesten.

Január 20-án, vasárnap 11 órakor a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA Ünnepi hangversenyt rendez a Himnusz születésének évfordulója alkalmából a Néprajzi Múzeumban. A műsorban a Hunyadi János Általános Iskola Nagykórusa, a Tiszaparti Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Kodály Zoltán Leánykara, a Kispest Citeraegyüttes, a Budapesti Vándor Kórus és az István Király Operakórus működik közre.
Vasárnap 13 órakor tartja a Palóc Társaság magyarságismereti esszéíró pályázatának díjkiosztóját, fél négykor pedig a Prima Primissima díjas Bihari János Táncegyüttes előadása lesz látható a Magyarság Házában. A rendezvényen Jókai Anna Kossuth-díjas író mond beszédet.
Az Országos Széchényi Könyvtárban háromnapos programsorozattal várják a látogatókat. Január 21-én a könyvtár munkatársainak tudományos tevékenységébe nyerhetnek bepillantást az érdeklődők: ekkor rendezik meg az OSZK Tudományos Ülésszak 2012/2013. II. részének nyilvános előadásait Esemény és narratíva - irodalom, színház, történelem címmel. A plenáris előadást Gyáni Gábor történész tartja. 
Január 22-én az OSZK valamennyi programja és kiállítása díjmentesen látogatható, könyvtári körsétákat és tárlatvezetéseket is szerveznek az érdeklődőknek. A magyar kultúra napján a zene és a képzőművészet kerül a középpontba Cseh Tamás születésének 70. évfordulóján. A rendezvényen Bereményi Géza és Jankovics Marcell emlékezik, majd hangversennyel és koncerttel is megidézik Cseh Tamás művészetét. Délután háromkor a Nemzeti Téka, az Országos Széchényi Könyvtár és a Gondolat kiadó közös sorozatának legújabb köteteit mutatják be.

magyar_kultura_napja

Január 23-án a könyvtár irodalmi-kultúrtörténeti programsorozata, a KönyvTÁRlat ünnepi estjével zárják az eseménysorozatot.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban január 22-én 14 órakor az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága tart díjátadót. Átadják a Márai Sándor-díjat és a Csokonai Vitéz Mihály Alkotói Díjat. A közművelődés minőségfejlesztésének alkalmazásával jelentős teljesítményt elérő intézmények Minősített Közművelődési Intézmény Címet és Közművelődési Minőség Díjat, a kiemelkedően magas minőségi szolgáltatásokat nyújtó könyvtárak pedig Minősített Könyvtár Címet vehetnek át. Az elismeréseket Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere és L. Simon László kultúráért felelős államtitkár adja át. 
Ady/Petőfi címmel mutatja be közös előadását a Nézőművészeti Kft. és a Manna Produkció délután három órakor a TháliaSzínházban. A produkció rendhagyó irodalomóra keretein belül szeretné megszólítani a diákokat. Az előadást Katona László és Kovács Krisztián játssza, a rendező Scherer Péter.
A Klebelsberg Kultúrkúriában este hét órakor a Parnasszus csillagai című előadás ősbemutatóját tartják. "A kétszer negyven percbe belesűrített életek felvillantják a fiatal, élettel teli, a vidám, a szerelmes, a fájdalmas és tépelődő költőket" - olvasható az esemény ismertetőjében. A műsorban Császár Angela és Juhász Róza színészek, valamint a Sebő Együttes működik közre.
A Ferencvárosi Művelődési Központban ünnepi koncert hallható este hat órától. Fellép a Ferencvárosi Ádám Jenő Zeneiskola, a Ferencvárosi Régizene Együttes és Benkő Péter színész. Hét órakor a Pinceszínházban Székely Csaba Bányavirág című színdarabját láthatja a közönség Csizmadia Tibor rendezésében. Ugyanitt pénteken ünnepi táncestet tartanak Üzenet címmel, a műsorban a százhalombattai Forrás Néptáncegyüttes működik közre. Madách Imre Az ember tragédiája című művét mutatják be január 27-én 15 órakor a kerület általános és középiskolái.
Terézvárosban az Eötvös10 Közösségi és Kulturális Színtérben január 22-én este hétkor Hidak címmel ünnepi koncert lesz hallható, a műsorban a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Népzene és Klasszikus Tanszékeinek tanárai és hallgatói működnek közre, a műsorvezető Süveges Gergő lesz.
A magyar kultúrát 1989 óta ünneplik január 22-én, a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása