A nő becsomagolása - Térinstallációs táncszínház készült

Február 1-jén és 2-án látható az újpesti WAX Kortárs Galériában a Lázár Eszter Inpack Project: A nő becsomagolása című térinstallációs táncszínházi produkciója. Hogy miről is van szó? Kiderül ajánlónkból.

Lázár Eszter ajánlója:

Mi az mi valójában nővé formál minket nőket, mi az mi alakít s meghatározza lényünk, szokásaink, nőiességünk mértékét?

Kinek a mércéje szerint élünk?

Hogyan alakult a nők szerepe, miben változtunk az elmúlt évszázad során?

Egy kísérleti projekten dolgozom, mely egy profi tánc-színházi-látvány-s térhasználatban egyedi előadásnak ígérkezik.

Címe is mutatja, hogy kifejezetten női témáról van szó, de nem csak nőknek. Egy kutatási folyamat előzi meg az előadás létrejöttét, melyben alapvető folyamatokkal, nőiességünket meghatározó, illetve befolyásoló tényezőkkel foglalkozom. Különleges, teret beszövő textildíszlettel s látványvilággal, újfajta mozgásminőséggel s mondanivalóval kívánunk az érdeklődők felé fordulni.

A projekt kiindulópontjaként keretprogramhoz különböző korosztályú, életvitelű, más-más nőtípusok csatlakoztak, s csatlakoznak folyamatosan, nevüket nem hozom nyilvánosságra, megőrzöm intimitásuk, magán szférájuk, de szerves részei és segítői az alkotói folyamatoknak.

Lázár Eszter a prae.hu-nak, Mátrai Diánának így mesélt a projektről:

"A Krea Kortárs Művészeti Iskola hallgatójaként egy órán jött az ötlet körülbelül egy éve, amikor a nőkről mint gyűjtögetőkről beszélgettünk, a nők vásárlási szokásairól, egész iparágakról, mely rájuk épült. A régi korokról, a mai kor vágyott dolgairól, melyeket ügyes reklámmal szükség érzésévé lehet alakítani, a háztartási gépek időmegtakarítási s pénzköltési lehetőségeiről, a szépségipar rendszeréről. Néztem a régi plakátokat, képeket, s elindult az agyam ez irányba, sorban írtam a jegyzetpapírom sarkaiba az órán kívüli, oda kapcsolódó gondolataim. 
Hihetetlenül érdekelt, érdekel a téma, s felmerült bennem a kérdés: vajon valójában mi változott a nők belső világában a különböző életminőséget javító ügyekkel körbevéve, illetve szabad jogokat adó világunkban. Az ösztöneink, a mozgatórugóink is változtak ezek által, vagy mindegy, mi történik, mert az alapvető dolgok megmaradnak, abból dolgozunk, abból merítkezünk nap, mint nap. Mi az a szabadság, melyet ezek által a jogok által kaptunk, mi az, ami ma biztonságot adhat, milyen félelmeink vannak az egyre fellazuló házassági rendszerekkel kapcsolatban, milyen gondolataink lehetnek a szépségideálok a ránctalanságot elváró, a nőiességbe s a nő életébe mindent belesűrítő társadalmában. Vágyjuk a szabad életet, s közben kapálózva keressük a biztos pontokat. Valami felborult, illetve én azt mondanám, rendkívüli folyamatok zajlanak, a nagy változások hozadékai és kérdései tornyosulnak körülöttünk. S valójában a nagy rohanás, az egy életbe besűrített nőszerepek megélésének sietségében, nincs is időnk foglalkozni ezekkel a kérdésekkel, csak érezzük, hogy vannak, hogy válaszokra várnak... tőlünk, magunknak".

A folytatást itt olvashatják.

egyutt_3_ff_k

LÁZÁR ESZTER - INPACK PROJECT: A NŐ BECSOMAGOLÁSA

térinstallációs táncszínházi produkció

Koreográfus, rendező: Lázár Eszter 

Alkotótárs: Mohácsi István

Szereplők: Balássy Szilvia, Kulcsár Noémi, Lázár Eszter, Vasas Erika (Frenák Pál Társulat)

Díszlet:  Retextil Alapítvány - Thiesz Angéla

Időpont: 2013. február 1. és 2. 20 óra

Helyszín:  WAX Kortárs Galéria

1047 Budapest, József A. utca 4.-6.

süti beállítások módosítása