Jazz Bolero a Bakelitben - Villáminterjú Gyöngyösi Tamással

Villáminterjút olvashatnak Gyöngyösi Tamással, a GNM Kontúr Fizikai Színház Jazz Bolero című előadásáról, melyet január 23-án, este 20 órakor mutatnak be a Bakelit M.A.C.-ben.

Hogyan alakult a GNM Kontúr Fizikai Színház?

Önkéntes alapon, aki meg akarta ismerni a fizikai színház belső világát, az az évek alatt társult hozzánk. Így alakult ki a társulat magja. Vannak közöttünk olyanok is, akik már más területen dolgoznak, tehát van egyfajta egészséges cserélődés.

Hány előadást készítettek már, milyen rendszerességgel készülnek új előadások?

1999 óta évente készül egy előadás. (Széki Táncok, Vívóleckék, Beavatás, Rómeók és Júliák, Derby, Csodálatos Mandarin, Szépek és Balekok, Éden, A(első)Bál)

Hogy tudnád összefoglalni, mit jelent számodra a fizikai színház?

A fizikai színház magába foglal biomechanikai és kontaktgyakorlatokat, táncot, akrobatikát, küzdősportot (stb.), valamint testbeszédgyakorlatot is. De felfedezünk új kifejezési formákat is.

111206_gnm_szinitanoda_a_bal-22Fotó: Kővágó Nagy Imre

Miért pont a jazz műfajára és a Bolero-ra esett idén a választásotok?

Intuitív, érzelmi alapon döntöttem a témáról. Ravel Bolero zenéje régóta foglalkoztat, akárcsak a jazz műfaja. Tehát a zene nagyon fontos.

Hogyan fér meg egymás mellett a jazz és a Bolero?

Készült a Boleroból egy jazz (bőgő-zongora-dob) feldolgozás, főleg ez adta a motivációt a munka megkezdéséhez.

Az előadás, a szinopszisa szerint egy kísérlet. Hogyan és miben kísérleteztetek?

A Bolero témájának megjelenítését mozgásban, látványban, színészi munkában próbáljuk meg átélni, esetleg megérteni azokat a folyamatokat, melyek bennünk folynak a zene hallgatása alatt.

Van-e klasszikus értelemben vett története a JazzBoleronak?

Weöres Sándor írt a Boleroról egy gyönyörű verset; lehet, hogy bejátsszuk a darabban... A boldogságról és az elmúlásról szól, de Bejart koreográfiájában például a vágy a vezető fogalom... Mi is próbálunk ezekre a fogalmakra támaszkodni.

Mik a jövőbeni terveitek a csapattal?

Tökéletes munkát készíteni együtt, és minél több emberben felkelteni azt az érzést, ami minket áthat egy-egy darab alatt.

Kiknek ajánlod ezt az előadást

Azoknak, akik szeretik vagy szeretnék megfejteni a zene titkát másokkal együtt, akik nyitottak mások megfejtésére. 

Gyöngyösi Tamást a Bakelit M.A.C. kérdezte

süti beállítások módosítása