L. Simon: "A kultúrpolitikát földrajzilag is értelmezni kell"

A Szent István Emlékév szellemében ünnepelte Székesfehérvár a Magyar Kultúra Napját a Vörösmarty Színházban kedden.

„A kultúrpolitikát földrajzilag is értelmezni kell: számunkra azonos szellemi tartományt jelent Budapest, Csíkszereda, Csurgó, Tokaj, Kassa. Ajándék a kultúránk, a nyelvünk, népdalkincsünk, néptáncunk, történelmünk” – fogalmazott L. Simon László, kultúráért felelős államtitkár a Magyar Kultúra Napján, és azt is elmondta: a 2013-as Szent István Emlékév méltó emléket állít államalapító királyunknak, amely kiemelt jelentőséggel bír a város életében.

mkngala17L. Simon László az Emberi Erőforrások Minisztériumának kitüntetését adta át Bobory Zoltánnak, a Vörösmarty Társaság elnökének. A „Pro Cultura Albae Regiae”-díjat idén Szele István, a közművelődési iroda egykori munkatársa vehette át Székesfehérvár polgármesterétől. „Szele Istvánemberséggel, tudással, bölcsességgel szolgálta a várost. Ez a díj kicsit mindenkié, aki azon dolgozik, hogy ne csak egy nap szóljon a kultúráról” – mondtaDr. Cser-Palkovics András polgármester.

mkngala36

Az eseményen az István, a király című rockopera néhány dala is felcsendült Feke Pál, Vadkerti Imre, Simon Boglárka, Herczeg Flóra és Kelemen István előadásában. A Vörösmarty Színház művészei, Egyed Attila, Hirtling István, Lábodi Ádám, Szalay Marianna, Váradi Eszter Sára és Závodszky Noémi kortárs magyar költők verseit tolmácsolta. Az Alba Regia Szimfonikus Zenekar Bartók Béla, Kodály Zoltán és Erkel Ferenc művek részleteit adta elő, de színpadra lépett az Alba Regia Táncegyüttes és az Alba Regia Vegyeskar is.

Forrás: vorosmartyszinhaz.hu

süti beállítások módosítása