'Meghatódtam' - Jordán Tamás megkapta a Bessenyei Díjat

Kedden átadták a Magyar Kultúra Napja alkalmából Vásárhelyen a Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat - számolt be a Délmagyar. Az idén Jordán Tamás és a vásárhelyi helyőrségi zenekar kapta meg a díjat.

"Szakmai pályafutásom csúcsa ez a díj. Meghatódtam" - mondta Jordán Tamás színész-rendező kedden Hódmezővásárhelyen, amikor a Magyar Kultúra Napja alkalmából Bessenyei Ferenc Művészeti Díjjal tüntették ki. A szombathelyi Weöres Sándor Színház igazgatója így fogalmazott: "Ez a második Bessenyei-díjam. Az első az volt, hogy Bessenyei Ferenc kitüntetett szeretetével, barátságával. Rettentő sokat köszönhetek neki. Rajongásig lehetett szeretni; mindent 100 fokon csinált".

A vásárhelyi helyőrségi zenekar is megkapta a Bessenyei-díjat, a díszközgyűlésen Kovács István karnagy köszönte meg az elismerést. A díjátadás és a díjazottak méltatása előtt Almási István polgármester arról beszélt, a nemzeti kultúra elvont fogalom: az egyének és a közösségek kultúrájából fonódik össze.

jordanJordán Tamás és Almási István polgármester

Elfoglaltsága miatt nem tudott személyesen részt venni a díszközgyűlésen Lázár János országgyűlési képviselő, ugyanakkor tolmácsolták gratulációját. A város korábbi polgármestere szerint a Bessenyei-díj Vásárhely legszebb hagyománya. "Befelé a helybelieknek, kifelé a nemzetnek elismerés. Ez a kettősség jellemzi az idei díjazottakat is. Jordán Tamás nélkül nem lehet Magyarországon József Attilát tanítani, még középiskolás fokon sem. Vásárhelyen pedig a hazaszeretetnek, a honvágynak hangja is van, ezt a hangot pedig a katonazenekar szólaltatja meg - üzente Lázár János.

2008-ban alapították meg a város szülöttéről, díszpolgáráról elnevezett Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat, amivel nettó 500 ezer forint jár.

Forrás: Délmagyar

süti beállítások módosítása