Elhunyt Szőnyi Olga

Elhunyt a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Szőnyi Olga mezzoszoprán. A kékszakállú herceg vára legendás Juditját kedden, életének 80. évében érte a halál - közölte az MTI-vel a dalszínház sajtófőnöke, Várkonyi Judit.

Az énekesnő temetéséről később intézkednek. 
Szőnyi Olga 1933. július 2-án született. A Liszt-díjas operaénekes, érdemes művész a Zeneakadémián Varga Pál és Sipos Jenő tanítványa volt. A kiváló mezzoszoprán, a Magyar Állami Operaház örökös tagja, Szőnyi Olga neve hosszú évekre egybeforrt Bartók egyetlen operájának, A kékszakállú herceg várának hősnőjével, Judittal. 

szonyi olga 1952-ben szerződött az Operaházhoz, ahol 1954-ben mutatkozott be Verdi Don Carlosának Eboli szerepében. Számos külföldi fesztiválon is alakította Juditot. A mezzoszoprán fach legjelentősebb szerepeit nagy sikerrel énekelte, alakításait színészi képességei tették hitelessé. 
1962 és 1965 között a kölni opera állandó vendége volt, vendégszerepelt Londonban, Montreálban, Bostonban, Chicagóban, New Yorkban. 1979-től a bécsi Staatsoper állandó vendége volt. 1996-tól a Magyar Állami Operaház örökös tagja címet viselte. 
Judit és Eboli mellett emlékezetes és példaszerű alakításokat nyújtott Leonóraként a Fidelióban, Amnerisként az Aidában, a Carmen címszerepében, Vénusz alakjában a Tannhäuserben, Octavianként A rózsalovagban, illetve Komponistaként az Ariadné Naxosban című Richard Strauss operákban, játszotta a Sába királynőjét, és Brangänét a Trisztán és Izoldában.

 

süti beállítások módosítása