Benjamin Millepied lett a párizsi opera táncigazgatója

Benjamin Millepied táncos-koreográfust, Natalie Portman férjét nevezték ki a Párizsi Opera balettigazgatójává csütörtökön.

A francia táncost a nagyközönség főként a Fekete hattyú című, Darren Aronofsky rendezte filmből ismerheti. 
A 35 éves Benjamin Millepied New Yorkban kezdte karrierjét a New York City Balletnél, ahol 2002-ben vezető táncos lett. Az igazgatói székben Brigitte Lefevre-t váltja 2014 októberében - közölte a Párizsi Opera. Brigitte Lefevre 1995 óta tölti be a tisztséget.

millepiedMillepied és Portman a Fekete hattyú című film forgatásán találkozott 2010-ben, a színésznő alakításáért elnyerte a legjobb színésznőnek járó Oscar-díjat. A filmben Portman egy balerinát alakított, aki beleőrül saját perfekcionizmusába. Millepied a film koreográfusaként lett ismert.
A francia művész táncos családba született, Franciaország és Szenegál között ingázva nőtt fel. Stílusára egyszerre volt hatással a klasszikus tánc szigorúsága, az afrikai táncok szabadsága, a dzsessz és a kortárs zene.
Lyonban és az Egyesült Államokban képezte magát, New Yorkban a híres Jerome Robbins vette szárnyai alá. A New York City Ballett társulatának 1995-ben lett tagja, három évvel később szólótáncosa, 2002-ben pedig első táncosa.
Koreográfusként termékenynek számít, táncos karrierje mellett mintegy 25 előadást készített az elmúlt évtizedben, többek közt az American Ballett Theatre, a Metropolitan Opera és a genfi balett számára. 2011-ben saját társulatot alapított Los Angelesben LA Dance Project néven.
A Párizsi Operában 150 táncos dolgozik, ez a világ egyik legnagyobb presztízsű együttese.

 

süti beállítások módosítása