Forgách András: 'Szubsztanciálisan nem érdekel a siker'

Az újvidéki Művészeti Akadémián mutatták be Halni jó! című darabt, ez alkalomból járt a tartományi fővárosban Forgách András író, dramaturg. A fordítóként, forgatókönyvíróként és színikritikusként is elismert alkotót a Magyar Szó kérdezte.. Lapszemle.

“Hamarosan Nagyváradon lesz az egyik új darabomnak a bemutatója, amelyet én magam fogok rendezni. (…) Mintegy 30 színdarabot lefordítottam, van vagy 20 drámám, amit bemutattak, forgatókönyvek, melyekből filmek készültek… Mindezek alapján azt lehetne feltételezni, hogy én amolyan nagyvilági figura vagyok, aki élvezi a nyüzsgést a színházi előcsarnokban, a forgatásokat, a csapatmunkát. Pedig a valóság egészen más. Én sokkal jobban szeretek az asztalomnál ülni és írni meg rajzolni, vagy az ágyon heverészve olvasni” – mesélte Forgách András. “Vannak műveim, amelyeket nyolc-tíz évig írtam, érleltem, és az a vágyam velük kapcsolatban, hogy száz év múlva is érvényesek legyenek. De szubsztanciálisan mégsem érdekel a sikerük” – számolt be az író.

forgach andras

A felvetésre, miszerint a közelmúlt magyarországi színházi történései, az Új Színház, majd a Nemzeti Színház körüli események senkit sem hagytak hidegen szakmai berkekben sem, Forgách András úgy reagált: “Nagyon rossznak találom azt, hogy az állam és a jobboldali önkormányzatok ilyen durván beleszólnak a művészvilág dolgaiba, mint ahogy ez például az említett esetekben is történt. Mégis az a paradox helyzet, hogy egyre több független kis társulat alakul, alternatív produkciók jönnek létre olyan művészek közreműködésével, akik ideológiai megkötések nélkül pusztán alkotni szeretnének. Nagyon izgalmas előadások születnek a Jurányi Inkubátorházban, egy volt iskolaépületben, amit Kulcsár Viktória és a FÜGE egyesület szerzett meg, s amelyben sok független társulat és független művész, de képzőművész, zenész is bérel stúdiót; folytatja nagyszerű munkáját a Trafó, továbbra is Szabó György aktív közreműködésével; jó hír, hogy a Hólyagcirkusz is helyet talált a Patyolat nevű, csak most induló Baross utcai helyszínen, amelyet egy építész, a tulajdonos Koncz János bocsátott a rendelkezésükre. Tehát a hatalom még pénzelvonással sem tudja megakadályozni, hogy új helyszíneken jó előadások jöjjenek létre. Ezek a szabadság helyszínei” – fogalmazott Forgách András.
A teljes interjút itt olvashatja.

 

süti beállítások módosítása