"Új dolgokat tapasztaltam meg" - Für Anikó mesélt

Für Anikóval, az Örkény Színház színésznőjével készített interjút az Origo legújabb bemutatói kapcsán. Szemléztük.

Az Origo] cikkéből:
"Egy hónapig húzódott egy megfázás, nem tudtam kipihenni, úgyhogy ez lett a vége, karácsonyra megnémultam. (..) A Liliomfinál már csak suttogni tudtam, mikroporttal játszottam végig. Sajnáltam, hogy a nézők nem azt látták, amilyen ez az előadás valójában. De persze nagy tapssal honorálták, hogy nem maradt el" - mesélt Für Anikó decemberi betegségéről. 
A Mohácsi-testvérekkel való közös munkájáról így beszélt: "Felemelő, kedves munka volt. Ők általában azt csinálják, hogy vesznek egy darabot, megtartják az alapszituációkat, bizonyos párbeszédeket, de gyakorlatilag írnak egy új darabot: kihúznak szerepeket, nem létező szereplőket emelnek be, teljes mértékben a társulatra alakítják a figurákat és a szöveget. Egyfelől felszabadító volt ez a tökéletesen rám adaptált figura, másfelől időnként megijedtem, ettől az 'önazonosságtól'."

fur aniko

Fotó: origo.hu

Für Anikó a Liliomfi után újabb premierre készült: Mrožek abszurdját, a Tangót, december 21-én mutatták be Bagossy László rendezésében. A darabban Eleonórát, a családanyát alakítja. "Először totálisan megfejthetetlen volt számomra a Tangó, és az, hogy miként kellene a figurát fölépítenem. A főszereplő fiún kívül az összes többi 'jelentés-szerep', tehát önmagához képest nem fejlődik a karakter, nem visz végig egy sorsot, nem fut be egy ívet, így nincs linearitása. Mondjuk úgy, hogy kockák egy mozaikban, és nélkülük nem áll össze a kép. Nem volt könnyű rájönni, hogy ennek a látszólag kétdimenziós figurának is vannak mélységei, csak másféleképpen, szaggatottabban, pillanatnyi szinten mutathatók meg. A szilánkossága adja a mélységét, de nem olyan folyamatként játszható végig, mint mondjuk az Adél az Üvegcipőben. De ez is irtó izgalmas volt, új dolgokat tapasztaltam meg" - nyilatkozta Für Anikó, aki arról számolt be, hogy most épp van egy szusszanásnyi szünete, de február végétől újra próbál a Rózsavölgyi Szalonban. "Lőkös Ildikó dramaturg barátnőmmel rátaláltunk A szomszéd pasi a sír mellől című svéd bestsellerre"  - mondta a színésznő, aki elárulta, áprilisi bemutatóra készülnek.

A teljes interjú itt olvasható.

süti beállítások módosítása