Ljubimov: Viszockij nélkül nem rendeztem volna Hamletet

Ha nem lett volna Viszockij, én sem rendeztem volna meg a Hamletet - emlékezett a 75 éve született és 1980-ban tragikusan elhunyt híres orosz színészre az MTI-nek a betegségéből felépült Jurij Ljubimov neves orosz színházi rendező.

"Mindig, amikor rá emlékezem, a költői tehetségét érzem. Ez a legfontosabb ajándék, amelyet adott a világnak, de ha ő nem lett volna, akkor nem rendeztem volna meg a Hamletet, ugyanis ő értette a szöveget és értette, hogyan épül fel az. Amikor először megjelent a színházban, meghallottam őt, azonnal felvettem" - mondta a 95 éves Ljubimov, aki az általa csaknem 50 évvel ezelőtt alapított moszkvai Taganka színházban dolgozott együtt Vlagyimir Viszockijjal, aki pénteken ünnepelné 75. születésnapját.

viszockij mti Viszockij 1964-ben került Jurij Ljubimov híres társulatához a Taganka színházba, amelyhez élete végéig hű maradt. Leghíresebb alakítása Hamlet volt. A tíz évig futó, telt házas előadások előtt a művész a bejáratnál énekelve, gitárral várta a közönséget abban a fekete nadrágban és garbóban, amelyben dán királyfiként is a színpadra lépett. 
A világszerte ismert orosz rendező arra is emlékeztetett, hogy a hetvenes években Bánki Iván Balázs Béla-díjas rendező a Magyar Televízió számára készített filmet Viszockijjal. Jurij Ljubimov szerint Budapesten nagyon jó felvételek születtek, mivel Viszockij igen jó formában, ereje teljében volt akkoriban. Egyébként az orosz állami televízió híradójának pénteki összeállításában rövid bejátszás volt látható, amelyen az akkor 36 éves színész a budapesti Hősök terén gitározik és énekel.
Ljubimov szerint Viszockij csodálatosan énekelte dalait, olyan erővel, hogy az elképesztő, szinte még számára is ijesztő volt. "Olyan odaadással kevesen énekeltek, mint Viszockij" - mondta Ljubimov. A neves rendező nincs jó véleménnyel az orosz színész-énekesről 2011-ben készült filmről. Elmondta, hogy felkérték az abban való részvételre, de nem vállalta.

ljubimov Jurij Ljubimov tavaly szeptember 30-án ünnepelte 95. születésnapját, de ezt követően kórházba került és csaknem másfél hónapig kezelték a kardiológusok. Elmondta, hogy komoly volt a betegség, de - ahogy fogalmazott - visszatért az életbe és jól érzi magát. Arra készül, hogy áprilisban a moszkvai Nagyszínházban befejezze Borogyin Igor herceg című operájának rendezését. A bemutatót június elejére tervezik. Emellett felkérést kapott arra, hogy Moliére Nők iskolája című művének operaváltozatát is színre vigye.
Az idős rendező még mindig keserűen emlékezik a Taganka színházzal 2011 nyarán történt szakításra. Jurij Ljubimov a színészekkel kialakult ellentétek miatt elhagyta az általa 1964-ben alapított színházat, amely szerinte meghalt azóta. Elmondta, hogy a Taganka nem akart fejlődni, a társulat túlzottan önhitté vált. Ma is figyelemmel követi azonban a színház működését, ahol továbbra is játsszák a darabjait.
Az 1999 óta magyar állampolgársággal is rendelkező neves orosz rendező arról is beszélt, hogy szereti Budapestet, Magyarországot, amely lehetővé tette számára, hogy odautazzon, ott éljen. Feleségét, Koncz Katalint is ott ismerte meg.

 

süti beállítások módosítása