Nem döntött a kulturális bizottság a szegedi igazgatói pályázatokról

Nem döntött a szegedi kulturális bizottság színházigazgatói pályázatok ügyében hétfőn. A testület ülésén Mózes Ervin címzetes főjegyző elmondta, hogy az öt aspiráns közül csupán kettő teljesítette a kiírásban szereplő feltételeket.

A Szegedi Nemzeti Színház főigazgatói posztjára a kiírás szerint azok nyújthattak be pályázatot, akik legalább öt éven át irányítottak az előadó-művészeti törvény hatálya alá tartozó intézményt. Mózes Ervin címzetes főjegyző közölte, ennek a feltételnek csupán Balikó Tamás, a Pécsi Nemzeti Színház korábbi direktora és Gyüdi Sándor, a szegedi teátrum jelenlegi vezetője felel meg.

szegediszinhazA pályázók közül Juronics Tamás Kossuth-díjas táncművész kifejtette, hogy húsz éve irányítja a Szegedi Kortárs Balett társulatát, az elmúlt öt évben pedig a Szegedi Nemzeti Színház művészeti igazgatójaként dolgozott, s ez megfelel a jogszabályban rögzített kritériumoknak. A főjegyző álláspontja szerint a táncművész azért nem felel meg a kiírásban szereplő feltételeknek, mert az említett intézményeket nem igazgatja, hanem művészeti vezetőként dolgozik.
Vasvári Csaba, a székesfehérvári színház egykori vezetője arra hivatkozott, a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) alelnökeként megszerezte a szükséges vezetői tapasztalatot. Szolnoki Tibor színművész, énekes pedig úgy vélte, hogy az Operettvilág Együttes irányítójaként teljesítette a pályázatban előírtakat.
Haág Zalán (KDNP), a kulturális bizottság elnöke közölte úgy fogalmazott: “A vita után a bizottság úgy döntött, most nem szavaz a kérdésről, azaz nem javasol még a közgyűlésnek jelöltet. Ennek az az oka, hogy az ülés előtt olyan jogi állásfoglalást kaptunk, amit még értelmezni kell; szakértőkkel is meg kell beszélnünk. Ezt követően tudjuk kialakítani az álláspontunkat, hogy ki az, akit javasolunk a közgyűlésnek a főigazgatói posztra. Nem vagyunk elkésve, hiszen február végén, március elején tárgyalja a közgyűlés a kérdést. Június 30-áig szól a jelenlegi főigazgató megbízatása, tehát időben vagyunk, 2-3 hét nem jelenthet problémát. Úgyis a közgyűlés választ, a bizottságnak csak javaslattételi joga van”. 

“Nem értünk egyet azzal, hogy itt mérlegelni kellett volna, hogy a jegyzői iroda törvényességi észrevétele helytálló- e vagy sem” - fogalmazott Tóth Károly képviselő, a bizottság MSZP és Szabad Város Egyesület nevében nyilatkozó tagja. Azt is hozzátette: “Úgy vélem, rossz üzenete van a pályázók és Szeged színházszerető közönsége számára is, hogy egy védhetetlen indokkal megpróbálják elodázni a döntést”.

A Színház.hu Törvényesen csak Gyüdi és Balikó lehet igazgató? című cikkét itt olvashatják.

Forrás: MTI, Délmagyarország

 

süti beállítások módosítása