Törvényesen csak Gyüdi és Balikó lehet szegedi igazgató?

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói pályázati kiírása szerint csak Gyüdi Sándor és Balikó Tamás pályázata tekinthető érvényesnek. Azonban Balikó Tamás dolgozatában egyezést találtak Rázga Miklós pécsi igazgató nyertes pályázatával. A Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki vezetője is tisztázni próbálta az ügyret. Hírek Szegedről.

Törvényesen csak Gyüdi és Balikó lehet szegedi igazgató?

A Szegedi Nemzeti Színház igazgatói pályázatában kitételként szerepel, hogy csak az pályázhat, aki az Emtv. hatálya alá tartozó intézménynél szerzett legalább 5 éves intézményvezetői gyakorlattal rendelkezik. A pályázók közül ennek csak ketten felelnek meg: Gyüdi Sándor és Balikó Tamás. Vasvári Csaba azonban azt nyilatkozta a Színház.hu-nak, hogy ez nem felel meg a valóságnak.
A 7óra7 beszámolója szerint Szolnoki Tibor társulata, az Operettvilág nem tartozik az előadó-művészeti törvény hatálya alá. Juronics Tamás pedig hiába művészeti vezetője a Szegedi Nemzeti Színháznak és a Szegedi Kortárs Balettnek, az itt eltöltött évek nem számítanak intézményvezetői gyakorlatnak. Vasvári Csaba pedig két és fél évig vezette a székesfehérvári színházat.

Vasvári Csaba szerint nincs akadálya a megválasztásának
Vasvári Csaba, aki a legtöbb szavazatot kapta a szakmai bizottság meghallgatása után, a Színház.hu-nak úgy fogalmazott: “Tudomásom szerint megfelelek a kiírásnak, ennek eldöntését nem a sajtóra, hanem a városra bíznám. Nem csak Székesfehérváron szereztem vezetői gyakorlatot, hiszen 2008 novembere óta a Magyar Teátrumi Társaság alelnökeként is tevékenykedem” – nyilatkozta a színész, aki épp meghallgatásra tartott Szegedre.
A szegedi társulat a január 18-i zárt körű meghallgatás után Gyüdi Sándorra adta a legtöbb szavazatot.

szeged

Várkonyi Miklós tisztázta Balikó Tamás plágium ügyét
Várkonyi Miklós, a Szegedi Szabadtéri Játékok műszaki vezetője a Délmagyarnak nyilatkozott, miután kiderült, hogy Balikó Tamás színész-rendező nyilvánosságra hozott pályázatában egyezéseket találni a Rázga Miklós által 2010-ben, a pécsi teátrum vezetésére benyújtott pályázattal. – Balikó úr korábban arra kért fel engem, hogy írjak a pályázatához egy elemzést arról, hogy műszaki szempontból hogyan képzelném el a szegedi színház működtetését. Az a műszaki vezető kolléga, aki annak idején szakmai háttér-információkat adott Rázga Miklósnak pécsi pályázata elkészítéséhez, régi barátom. Amikor Balikó Tamás felkért, tőle is kértem szakmai anyagokat, de nem tudtam, hogy ezek egy része Rázga Miklós pályázatába is bekerült. Olyan általános szakmai háttér-információk is van nak ezek között, amelyek a legtöbb színház műszaki működtetésére vonatkozhatnak, ezért felhasználtam ezeket a saját anyagomhoz, amit elküldtem Balikó úrnak, ő pedig beépítette a pályázatába. Ő meg volt győződve arról, hogy a szöveg tőlem származik – hangsúlyozta Várkonyi Miklós, aki vállalja a felelősséget, és nem gondolta, hogy plágiumot emlegetnek majd az ügy kapcsán.

A Színház.hu Nem döntött a kulturális bizottság a szegedi igazgatói pályázatokról című cikkét itt olvashatják.

süti beállítások módosítása