Újabb díjat nyert Székely Csaba a BBC-től

Székely Csaba marosvásárhelyi író nyerte el a BBC rádiójáték-pályázatának Imison-díját Szeretik a banánt, elvtársak? című művéért, amely egy korábbi nemzetközi pályázaton a legjobb európai dráma díját is megkapta a brit közszolgálati rádiótól.

A BBC rádiójáték-pályázatának díjait - a tavalyi első gála után most második alkalommal - a hét végén adták át a brit közszolgálati adó Rádió Színházában megrendezett ceremónián. Az idei díjazottakat 180 brit és nemzetközi pályázó közül választották ki.

Székelynek a fiatal alkotókat felkaroló egykori BBC-dramaturgról, Richard Imisonról elnevezett elismerést ítélték oda, amely a legjobb forgatókönyvet író új szerzőnek jár. A díj már 1994 óta létezik, de most már a BBC többi elismerésével együtt adják át.
A pályázaton a 2011. október 1. és 2012. október 31. között angolul először Nagy-Britanniában sugárzott, illetve online először hozzáférhetővé tett forgatókönyvekkel lehetett indulni.

szekely csaba

Fotó: Pinceszínház

A legjobb rádiójáték díját a Tony Pitts forgatókönyvéből készült On It című alkotás kapta, a sorozat kategóriát pedig az a feldolgozás nyerte, amely Heinrich BöllKatharina Blum elveszett tisztessége című elbeszélése nyomán született. A legjobb rádiójáték-forgatókönyv trófeája Murray Goldnak jutott a Kafka the Musical című művéért.
Székely Csaba 2009-ben a BBC World Service és a British Council kétévente meghirdetett közös nemzetközi rádiójáték-pályázatán szerezte meg a legjobb európai dráma díját Szeretik a banánt, elvtársak? (Do You Like Banana, Comrades?) című munkájával. Az erdélyi író darabjának főszereplője egy londoni elmegyógyintézetben meséli el emlékeit a rendszerváltás előtti és utáni Romániáról.
A 32 éves Székely a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetem angol-magyar szakán szerzett diplomát, majd drámaírást tanult a marosvásárhelyi színművészeti egyetemen. Évekig volt A hét című kulturális folyóirat szerkesztője, dolgozott az Erdély FM rádiónál, jelenleg a manna.ro portál munkatársa és a színművészetin is tanít. Tavaly Bányavirág című színművéért megkapta a magyar színikritikusok céhének díját.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása