A szegedi Hétköznapi őrületek a Tháliában

A Thália Színház Humorfesztiválján február 3. és 7. között 12 produkciót láthat a közönség, köztük a Szegedi Nemzeti Színház Hétköznapi őrületek című előadását is. - Ajánló -

Hadd mutassam be Önöknek a mi Petr barátunkat: a 30-as évei elején járó, átlagos, szimpatikus fiatalember. Bár mostanában kissé mintha sápadtabb és idegesebb lenne a kelleténél, de ezen nem érdemes csodálkozni: súlyos szerelmi bánat gyötri, mióta elveszítette szerelmét, a bájos Janát, aki azóta hallani sem akar a mi Petr barátunkról. Szokásos, hétköznapi szerelmi regény. Petr a szakítás után barátjával, Mokkával a cél érdekében bevet szinte minden lehetséges praktikát, hogy visszaszerezze Janát, például levágott hajat főznek ki tejben. Mokkán sem érdemes csodálkozni, aki már annyit csalódott a szerelemben, hogy elkeseredettségében valódi nők helyett, egy porszívóval, egy mosdókagylóval és egy próbababával létesít intim viszonyt. Hiszen mi mást lehet az ember, ha hét év alatt volt 18 barátnője, és közülük mindegyik kirúgta.
hétköznapi4-001
Jelenet az előadásból 

Átlagos barátokhoz átlagos szomszédok társulnak egy áltagos fiatalember életében: az új szomszédok arra izgulnak, ha valaki nézi őket szeretkezés közben. Elvégre mindenki úgy éli ki a vágyait, ahogy szeretné, és mire valók a szomszédok, ha nem arra, hogy apró szívességeket tegyenek nekünk időnként. Ezek után milyenek legyenek Petr barátunk szülei? Természetesen ők is kiábrándítóan hétköznapiak: a papa úgy aggódik, ahogy csak a szülők tudnak, például sokat izgul azon, hogy egy villanykörte befér-e az ember szájába, a mama pedig kényszeresen újságkivágásokat gyűjt, és hobbiból véradásra jár. Petr főnőke és kollégái pedig olyan szintet ütnek meg az átlagosságban, főleg szexuális szokásaikat tekintve, hogy mindez már szót sem érdemel. 
A hétköznapi őrületek Petr Zelenka kortárs cseh forgatókönyvíró, dramaturg, filmrendező első színműve. A számos rangos cseh és nemzetközi filmes díjjal kitüntetett szerző a darabot a prágai Dejvické Színház megrendelésére írta, és ő maga rendezte. A 2001-es ősbemutató után a darab elnyerte a legjobb új cseh dráma címet, és az egyik legrangosabb cseh színházi elismerést, a színikritikusok Alfred Radok-díját. Az erősen filmszerű, snittekből építkező groteszk komédiát 2011. december 9-én mutatták be a szegedi színház kisszínpadán, Balikó Tamás jó ízlésű lendületes, szórakoztató rendezésében Pindroch Csaba főszereplésével. A groteszk komédia a harmincas éveiben járó Petr nézőpontjából mutatja be az őt körülvevő világot, aki próbál eligazodni az emberi kapcsolatok és vágyak bonyolult útvesztőjében. Nincs könnyű dolga, mert mostanában mintha mindenki megőrült volna egy kicsit. Természetesen a családja, a barátai, a kollégái és a szomszédai ugyanezt gondolják róla, és persze egymásról is. Zelenka hősei a hétköznapi abszurditások foglyai: szívszorítóan mulatságosak és szeretni valóan esendőek. Talán éppen olyan hétköznapiak, mint mi vagyunk?

Az előadásról bővebben itt.

süti beállítások módosítása