Faust-téma „pestiesen” - Szabó Máté Az Ördögről

Molnár Ferenc: Az Ördög című színművét mutatta be február 1-jén a Miskolci Nemzeti Színház. Az előadás rendezőjével, Szabó Mátéval beszélgetett a Borsod Online. Lapszemle és ajánló.

A darabról:

Jánost, a festőművészt és Jolánt egy tiszta szerelmi kapcsolat fűzte valamikor egymáshoz. Régen találkoztak, Jolán időközben férjhez ment. Az élet most úgy hozza, hogy a nőnek modellként kell a festő elé állnia, és mindkettőjüknek újra meg kell küzdeniük az érzelmeikkel. A szenvedélyes párbeszédükkel újrakezdődő történetnek azonban van egy fültanúja. Egy ismeretlen férfi, aki korábban egy monte-carlói kaszinóban némi pénzzel kisegítette Jánost, és megígérte, hogy egyszer majd meglátogatja Budapesten. Nem tudni, miért éppen most, ebben a kényes, intim helyzetben lépett színre, de azt sem, hogy valójában ki ő és mit akar. S legyen bármilyen természetes is a viselkedése, azért az mégis ijesztő és démoni, hogy ő viszont mindent tud az előtte álló emberekről. Az el nem múló szerelem innentől nem maradhat titokban.
A Faust-témát „pestiesen” átdolgozó második darabjával a fiatal hírlapíró Molnár Ferenc 1907-ben elindult a világhír felé.

szabo-mate

Szabó Máté, fotó: boon.hu

Szabó Máté a Borsod Online-nak nyilatkozott:
"Érdekel, hogyan lehet előadni" - felelteSzabó Máté a kérdésre, miért pont Az Ördög című Molnár-darabra esett a választás. "Amikor íródott, más volt a színjátszás és a vele szemben támasztott igény. Ha például Fedák Sáriról készült fotókat nézünk, nehezen tudunk bármit kezdeni a mozdulatokban rejlő pátosszal, és az ezzel feleselő egykori beszámolókkal, amelyek szerint hihetetlen egyszerűséggel volt jelen a színpadon. Molnár Ferenc darabja sokkal inkább felel meg a ma színházi eszményének, amelyben a szereplők cselekedeteinek lélektani mozgatórugóit tárjuk fel. Itt mindennek fontos szerepe van, ami a szereplők lelkében történik. Sokat fejlődött a színjátszás, és pont abba az irányba, amit ez a darab is igényel" - mondta a rendező.

"De miközben felkínálja a lehetőséget, hogy valami bonyolultat és fontosat is felmutasson általa az ember, Molnár Ferenc ezzel a nagyvonalúan használt szöveggel, és matematikai részletességű dramaturgiával megírt darabjával nehéz feladat elé is állítja a mai alkotókat. Egyszerre kell használni a pszichológiát, mint eszközt és utána félre kell tenni, hiába ördögi a kísértés. Van egy kisördög is. Ez egy óramű pontossággal megalkotott történet, amelyben ott lakik Freud Zsigmond is. Egy nagyon okos Woody Allen filmhez hasonlítanám" - vélte Szabó Máté.

"Ebben a darabban minél tragikusabb valami, annál humorosabb: ebben a pokoljárásban minden arról szól, mekkora szorgalommal görgetünk hatalmas akadályokat az igazság útjába. Szeretnénk, ha az ebből fakadó humor érvényesülne, ha Molnár Ferenc kottája szerint szólalna meg, de nem hamis hangon" - tette hozzá az előadás rendezője. Szabó Máté úgy látja, a szerző rafinált húzása, hogy Ördögnek nevezi az egyetlen embert, aki igazat mond ebben a darabban.

A teljes interjú itt olvasható.

Az előadásról képekben:

1

1.

6

2.

3

3.

4

4.

5

5.

7

6.

2

7.

Forrás: Miskolci Nemzeti Színház, Boon.hu

süti beállítások módosítása