Jövedelmező állás - a TÁP bemutatója a Trafóban

Február 5-én és 6-án lesz látható a Trafóban a TÁP Színház legújabb bemutatója, Osztrovszkij Jövedelmező állás című darabjának átirata, Vajdai Vilmos rendezésében.

2

Az alkotók ajánlója:

A TÁP Színház, Fekete Ádám átirat, Vajdai Vilmos rendezés, a Puszi Együttes közreműködésével. Hogy az eredeti műből mi marad, az maradjon titok, mert a TÁP Színház változata a jelenre reagál; és az előadás után büszkén mondhatja majd egy magyar ember, hogy van saját magyar, nemzeti alternatív színházunk. Még akkor is, ha a darab nem tud felmutatni optimista perspektívát.
Goncsarov így foglalja össze Osztrovszkij több évtizedes színházi munkásságát: „Egyedül alkottad meg azt az épületet, melynek alapkövét Gribojedov és Gogol tették le. Csak a te munkásságod után mondhatja büszkén egy orosz ember: „Van saját orosz, nemzeti színházunk. És azt jogánál fogva úgy kellene hívnunk: Osztrovszkij Színház”.

1

A Jövedelmező állás 1857-ben keletkezett, és maga Tolsztoj is igen nagyra értékelte mélységét és erejét. A színdarab a korrupt hivatalnokok természetét vizsgálja, pontosabban azt, hogyan működnek különleges erkölcsi elveik, védőmechanizmusaik és önfelmentésük. A darabot azonnal betiltották, mert a cenzúra szerint az állami hivatalnokokat figurázta ki. Csak keletkezése után hat évvel mutathatták be Szentpéterváron.

Hegedűs D. Géza az ATV-ben mesélt a darabról:

Hegedűs D. Géza: - Én úgy tekintek a független színházi társulatokra, hogy a potenciális lehetőség ott van bennük a magyar színházi élet megújítására. 
Műsorvezető: - Meg kell újítani? 
Hegedűs D. Géza: - Nincs olyan szférája a mindennapi életünknek, ahol megkerülhető az újítás. Nem lehet bebetonozni semmit. A dolgok a folyamatos változásról szólnak, a mindennapi életünk is. A világ új problémákat vet föl, amire a színház, a maga nyelvén, szintén új módon reflektál. Ezek a fiatalemberek, akik szövetségben teszik a dolgukat, igazán magasfokú művészetet képviselnek. Mondhatom azt, hogy ők a színházi megújulás szellemi génbankja. Egy csomó lehetőség rejlik bennük, és merem remélni, sőtm biztos is vagyok benne, hogy integrálódni fognak majd a nagy kőszínházi struktúrába. Szellemi értelemben a TÁP Színház mindenképpen jövedelmező állás. A folytatás a videóban.

TAP B1 nezokep3

Van diákod? A Trafóban minden hónapban van egy kiemelt előadás, amelyre rendkívül kedvező árú, 1000 forintos jegy váltható diákigazolvány felmutatásával.  Tánc után színházzal folytatódik a sorozat második állomása. Válts diákjegyet a  TÁP Színház Jövedelmező állás februári előadásaira!

A TÁP Színház bemutatja:
ALEKSZANDR NYIKOLAJEVICS OSZTROVSZKIJ: JÖVEDELMEZŐ ÁLLÁS
Zsadov: Kovács Krisztián
Polina: Gergely Katalin
Kukuskinné: Lázár Kati
Visnyevszkij: Hegedűs D. Géza
Visnyevszkijné: Stork Natasa
Juszov: Thuróczy Szabolcs
Belogubov: Szabó Simon
Julinyka: Gera Marina
Schönberger Ádám: Anton 1
Fekete Ádám: Anton 2
Mózes Balázs: Anton 3
Sebő Ferenc: Anton 4
Horváth Kálmán: Anton 5
Átdolgozta: Fekete Ádám
Dramaturg: Keszthelyi Kinga
Látvány, világítás: Juristovszky Sosa
Jelmeztervező: Juhász Dóra
Videó, technika: Gábor Marci
TÁP Színház produkciós manager: Kulcsár Viktória
A rendező munkatársa: Kern Dóra
Rendező: Vajdai Vilmos
Közreműködik: Puszi Együttes, Ferencvárosi Herz Férfikar
Külön köszönet: mai magyar valóság
2013. február 5. 21:30 és február 6. 16:30
Trafó

süti beállítások módosítása