Banális viszonyok - Budapesten vendégszerepel a Pécsi Balett

Édes finomságok című kétrészes balettprodukciójával vendégszerepel a Pécsi Balett kedden este a Művészetek Palotájában. Az előadást Vincze Balázs, a Pécsi Balett igazgatója állítja színpadra.

A Bonyodalmas balkáni lakodalmas után a Banális viszonyok - Édes finomságok című balettest a Pécsi Balett legfrissebb bemutatója, amelyet kedden a budapesti közönség is megismerhet - közölte az MTI-vel György Renáta, a Nemzeti Táncszínház pr-menedzsere.

Vincze Balázs koreográfus-rendező egyrészt a Veszedelmes viszonyok című film szellemiségéből, másrészt Mozart zseniális allegróiból merített inspirációt az előadáshoz. "Műveit hallgatva ösztönösen mozgásba lendül a test, egészen sajátos képi és mozgásvilágot kelt életre, általa - úgy érzem - egy másik szférába lépek. Zenéje a rokokó világ játékosságát, a férfi-nő viszonyt, szövevényes testi-lelki kapcsolatainkat juttatja eszembe; ha hallgatom, a 18. századi francia budoárok rafinált világa jelenik meg képzeletemben" - jegyezte meg Mozart zenéjéről a koreográfus.
Előadásukban apró jelenetek sorában kel életre egy képzeletbeli rokokó kastély titkos világa, sok helyzetkomikummal. Féltékenység, ártatlan kíváncsiság, finom és pajzán gondolatok, párok, szerelmi háromszögek, izgalmas kapcsolatok, álmok - ébredések, cselszövések és praktikák - szépség és finomság: a tánc, a zene és a látvány egységében - hangsúlyozta Vincze Balázs.
"Nem állt rendelkezésre librettó, amely kapaszkodót jelentett volna a másfél órás előadás felépítésében. A hazai koreográfusokhoz képest más ritmusban dolgozom, legutóbb 2011-ben koreografáltam utoljára, mert sok időre van szükségem ahhoz, hogy igazán felkészültnek érezzem magam" - árulta el a koreográfus.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása