Sam Mendes rendez Shakespeare-t a londoni Nemzetiben

Shakespeare Lear királyát rendezi meg Sam Mendes az 50. évfordulóját ünneplő londoni Nemzeti Színházban. A darabot már tavaly is műsorára akarta tűzni a színház, de akkor Mendes naptárát átírta a legújabb Bond-mozi, a 007 – Skyfall forgatása.

sam-mendes

A Lear királyt Simon Russell Beale főszereplésével jövő januárban mutatja be a brit társulat. Mendes maga is színházban kezdte pályafutását, majd filmrendezőként vált közismertté. Oscar-díját az Amerikai szépség című filmjéért kapta. A Skyfallt januárban öt Oscarra jelölték.
A brit színjátszás 1963-ban alapított zászlóshajója az utóbbi években számos nagysikerű produkciónak adott otthont. Egyebek mellett a War Horse és a One Man, Two Guvnors című darabjait a Broadway is átvette, ráadásul milliókat keresett azzal, hogy előadásaihoz világszerte élő sugárzást biztosított a moziknak. Nicholas Hytner, a színház művészeti igazgatója szerint a nemzeti produkcióit tavaly 3,2 millió néző látta a világban.

Nicholas-Hytner A színház jubileumi évadának tervei között szerepel egy másik klasszikus, az Othello, valamint a The Light Princess című musical is, az amerikai dalszerző-énekes, Tori Amos egy XIX. századi mese alapján született műve. A musical bemutatása is csúszott, két éve került szóba először a színpadra állítása, de Hytner szerint a musicalek már csak ilyenek, rengeteg munka van velük, míg elkészülnek. A premiert októberre időzítették.
Az évfordulós program egyik csúcspontja egy televízióban is közvetített gála lesz, amelyben az eredeti szereplőkkel idéznek meg néhány fontos előadást a színház múltjából. A művészeti igazgató továbbra is ellenzi a kormány művészeti szférát sújtó megszorításait. Mint rámutatott: a brit Nemzeti Színháznak tavaly 80 millió font bevétele volt, ami komoly lökést jelentett a brit kreatív gazdaság számára. „Minél többet teszünk bele, annál többet nyerünk” – fogalmazott Hytner.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása