A miskolci Dandin György a Tháliában

A Thália Színház Humorfesztiválján február 3. és 7. között 12 produkciót láthat a közönség, köztük a Miskolci Nemzeti Színház Dandin György című előadását is. - Ajánló - 

Meddig tartható fönt egy kiegyensúlyozott és boldog házassága látszata, mikor a házastársakat a szerelem helyett csupán az anyagi érdek köti össze? Egyáltalán működhet-e  a házasság más társadalmi osztályból származó emberek között? Moliére vígjátékának címszereplője, Dandin György jómódú gazda, tehetős nemes lányt vesz feleségül. A frigy azonban csak egy üzleti tranzakció, amivel mindkét fél jól jár: a lány szülei részesülhetnek a gazdagságából, a gazdag paraszt pedig magasabb társadalmi osztályba léphet. Hamarosan kiderül, hogy az üzleti vállalkozás mégsem annyira nyertes helyzet Dandin számára, mint eredetileg elképzelte, ugyanis az ő Angyalkája, ahol csak tudja, ország-világ szeme láttára, megalázóan megcsalja őt. Mit tehet ilyenkor a felszarvazott férj? Kétségbeesetten harcba száll az igazáért: azzal próbálja meg visszaszerezni a becsületét, hogy a feleségét szülei előtt megpróbálja leleplezni. De erőfeszítései hiábavalóak: minden szándéka ellenére a helyzet folyton változik és végül mindig neki kell megkövetnie a megvádolt asszonyt és sértett rokonságát. 

dandin-gyorgy10-st-601

Moliére darabja a műfaji megjelölés ellenére sokkal inkább tűnik tragédiának, mint komédiának. A gyengéd és őszinte érzelmek nem csupán Dandin és Angyalka házasságából, hanem a történetben szereplő összes figura életéből hiányoznak. Dandinnak hiába van igaza, nem tudja bebizonyítani, mert nem a saját közegében mozog. Az irodalomtörténet szerint a komédia önéletrajzi ihletettségű, ugyanis Moliére a saját szenvedését írta meg Dandin György alakjában. 40 éves volt, amikor régi szeretője, Madeleine Béjart 19 éves húgát, más források szerint lányát, Armande-ot feleségül vette. A fiatal színésznő szabados életvitelével, állandó flörtjeivel pokollá tette férje utolsó alkotói korszakát. Az ünnepelt szerző az 1668-ban bemutatott Dandin Györgyben saját féltékenységén is – jobb alternatíva híján - megpróbált nevetni.
„Dandin György bugyutaságok egész sorát követi el, miközben nem sikerül az igazát érvényesítenie. De alapvető tévedése, hogy oda vágyik, ahová nem tartozik: a nemesek közé. Ettől olyanná válik, mint egy mai újgazdag, aki nagyjából tudja, mi az a szmoking, de mégsem tud azzal a természetességgel létezni az operabálon, mint akinek a családja ezt kétszáz éve gyakorolja. Az lenne a jó, ha néha nevetnénk ezen a Gyurin, amiért ilyen ostoba, és azt éreznénk, hogy megérdemli a sorsát. Néha pedig összeszorulna a szívünk, mert azért ez mégis csak egy… ember.” – nyilatkozta az darabról a rendező, Rusznyák András, rendező.

Az előadásról, melyet február 6-án játszanak a Thália Színházban, bővebben itt olvashat.

 

süti beállítások módosítása