Mária Főhadnaggyal érkezik a tavasz Szegedre

A Szegedi Nemzeti Színház február 8-án mutatja be Huszka Jenő nagyoperettjét, a Mária Főhadnagyot. A valós történeten alapuló darab, Jókai Mór és Petőfi Sándor írásait is felhasználja.

Koczka Ferenc karnagy a  szegedi teátrum februári műsoráról tartott sajtótájékoztatón felidézte, hogy Huszka Jenő a szegedi színház karvezetője, karnagya, majd igazgatója volt és nem utolsó sorban Szegeden is született.  A három felvonásos Huszka  nagyoperett főbb szerepeit február 8-tól a szegedi operatársulat legkiválóbb énekesei alakítják: Lebstück Mária szerepét Nánási Helga és Balog Tímea játssza, Jancsó Bálintként pedig László Boldizsár és Nyári Zoltán lép színpadra. A darabot Tasnádi Csaba rendezi.

A bemutatóról
„A tavaszt hozzuk el a közönség szívébe” – mondta a bemutatóval kapcsolatban Koczka Ferenc karnagy a szeged.hu-nak. A Mária főhadnagy ősbemutatóját 1942-ben tartották, a darab érdekessége, hogy Jókai és Petőfi írásai alapján készült. Plédául Petőfi Sándor Száll a felhő című verse megzenésítve hallható a Huszka-operettben. A kiváló színészek mellett a Szegedi Nemzeti Színház Mária Főhadnagy című előadásán a színház énekkarr teljes létszámban lép színpadra.
A Mária Főhadnagyot kettős szereposztásban mutatják be Szegeden. A címszerepet Balog Tímea és Nánási Helga alakítja. BalogTímea a szegedi hírportálnak úgy fogalmazott, hogy, bár operát énekelni mindig a legnagyobb boldogság számára, de ha az ember megtalálja magát egy szerepben, a műfaj háttérbe szorul, és mindig öröm, ha ki tud teljesedni, mint ebben az operettben is. Nánási Helga, hálás szerepnek tartja Mária alakját, mert meg lehet belőle tanulni, miként váljon a színész karakteres főhőssé, hiszen a lágyság és keménység egyszerre van jelen Mária alakjában – fogalmazott a színésznő.
„Többszörösen szívem csücske ez az operett, ebben kezdtem pályámat mint huszár kórista Kecskeméten a Katona-színházban, 1989-ben. Már akkor feltűnt a mű sokszínűsége, és akkor volt egyfajta rendszerváltó hangulata is az előadásnak” – árulta el László Boldizsár, aki Nyári Zoltánnal váltott szereposztásban alakítja Jancsó Bálintot.

maria fohagynagy plakat 42

A Mária Főhadnagy 1942-es plakátja

 

Az operettről
Huszka Jenő operettjének címszereplője valós személy volt. A történet 1848-ban Bécsben kezdődik. Simonich Máriát rokonai a lány tiltakozása ellenére egy osztrák arisztokratához készülnek férjhez adni. Mária a forradalom hevében égő Magyarországra szökik, és nemzetőr-egyenruhát ölt. 1849-ben is férfiként, Lebstück Károly néven szolgál a seregben. Főhadnagyságig viszi, miközben eléri a végzet: a szerelem. Beleszeret a szigorú Jancsó hadnagyba, aki többször is megrója vakmerő hősködéséért. Amikor Mária egy estély alkalmával ismét nőként jelenik meg, a hadnagy szívét islángra lobbantja.
A három felvonásos nagyoperett bemutatóját 1942. szeptember 23-án tartották az Operettszínházban. A darabban a Nemzeti Színházból átszerződött Szeleczky Zita játszotta a főszerepet Sárdy János, később pedig Szilassy László mellett. A 42’-es Mária Főhadnagyban Honthy Hanna, Latabár Kálmán, Földényi László, Solthy György, Kiss Manyi, Pártos Gusztáv és Pataky Miklós is színpadra lépett.

huszka jenő
A szerzőről
A kiváló operettszerző, Huszka Jenő 1875. április 24-én született Szegeden. Már ötéves korában nyilvánosság elé lépett, mint csodagyerek, amikor is a szegedi árvízkárosultak javára szervezett hangversenyen hegedült. Tizenegy éves korában lett a Szegedi Zenede hegedű-tanszakának növendéke. Érettségi után Pestre ment joghallgatónak, de közben beiratkozott a Zeneakadémiára is. 1896-ban végzett mind jogi, mind zenei tanulmányaival. Legnépszerűbb művei: Bob herceg, Gül Baba, Lili bárónő.

Forrás: színház.szeged.hu, szeged.hu, MTI

 

süti beállítások módosítása