Wagner Ringje magyar Wotannal kerül színre

Sólyom-Nagy Máté alakítja Wotant A nibelungok gyűrűje című operatetralógia egy estére sűrített, háromórás változatában, amelyet az Erfurti Operaház mutat be csütörtökön Wagner születésének 200. évfordulója alkalmából.

A karmester és a rendező Samuel Bächli és Christian Georg Fuchs készítette el Arne Langera dramaturg közreműködésével a 16 órás operafolyam 3 órába sűrített verzióját - olvasható a színház honlapján (ring-erfurt.com), ahol a szereposztáson kívül blogot is indítottak a premierre készülve. 
A fiatal rendező, a Weimari Liszt Ferenc Zeneakadémia docense, Christian Georg Fuchs állítja színpadra a Ringet. Az előadásban a Waidspeicher Bábszínház művészei 27 kézzel faragott japán bunraku bábuval szerepelnek - ők testesítik meg a tetralógia fontosabb szereplőit. Fuchs komoly kihívásnak tekinti ezt a megoldást, a mintegy egyméteres bunraku bábok kifejezők, de nehezek, így a fizikai igénybevétel erős.

ring

 Sólyom-Nagy Máté alakítja az isteni Wotant, aki a tetralógia mind a négy részében szerepel, de a kilenc énekes közül néhányan több figurának is kölcsönzik hangjukat. A rövidített változatban is megjelenik minden szereplő, tehát a teljes történet megelevenedik a színpadon. 

A Wagner-operák hatalmas zenekari apparátusa helyett csak 18 hangszeres kíséri az előadást. Samuel Bächli karmester a bemutatóra készülve megjegyezte: izgatottan várják, vajon hogy fog Wagner zenéje megszólalni kamaraegyüttessel.

Forrás: MTI

süti beállítások módosítása