Made in Hungária Zalaegerszegen

Méhes László Jászai-díjas rendező ismét színpadra állította Fenyő Miklós és Tasnádi István Made in Hungária című musicaljét, ezúttal a Zalaegerszegen, a Hevesi Sándor Színház nagyszínpadán.

A hatvanas évek elején ki- majd visszadiszidál egy tipikusan angyalföldi család: Fenyőék. A fiatal Mikibe – a történetben Ricky - mélyen beleívódott mindaz, ami egy tizenévesnek Amerikát jelentheti: a rágó, a Marlboro, a hawaii ing, a Ballantine’s és mindenekelőtt a rock and roll. A kinti élmények, és egy megszállott lemezgyűjtő rádióműszerész hatására elhatározza: zenekart alapít. Cipősdobozból, éjjeliszekrényből erősítőt eszkábálnak, s már nem is kell más, csak néhány jó haver, hogy a Szent István parkban, a Fémmunkás próbatermében, a Tisza utcai utcabálon feldübörögjön a Viva Rock and Roll. És létrejött a Hungária. Számaikban Angyalföld csodálatos metamorfózison megy át: fényárban úszó utcáin kifényesített Chevyk hasítanak, a szél pálmafákat ráz, és minden utcasarkon hotelek, bárok várják a betérő jampikat... Erről szól a Made in Hungária, amelyet annak idején a József Attila Színházban mutattak be, majd éveken át játszottak nagy sikerrel. A produkciót ott is Méhes László rendezte.

made in hun zeg2

„Az egerszegi produkció gyökereiben, szerkezetében és irányaiban nem tér el a korábbitól, hiszen ma sem gondolok mást a történetről. Mégsem ugyanaz, hiszen tíz évvel idősebb vagyok és új emberekkel dolgozom, akiknek más a személyisége, s más ötletekkel állnak elő” – mondta a rendező a Zala Hírlap Online-nak. „A fiatalságról, a szerelemről, a barátságról és az árulásról mindig van mondanivalója a színháznak, a világirodalom ezeket a témákat járja körül ezer éve. A lényeg nálunk is ezen van, s nem a hatvanas évek korrajzán” – emelte ki a Jászai-díjas művész, aki szerint a történetben valódi szituációk, sorsok vannak, amely komoly feladatot jelentett a társulatnak. A színészek hihetetlen energiát fektettek a szerepekbe, komoly kihívásnak tekintették a Made in Hungáriát és eszerint dolgoztak.
A musical zenéje, Fenyő Miklós emblematikus számai Méhes László szerint benne vannak az emberek emlékezetében, ezért a megszólaló zene, a szöveg azokat is megérinti, akik korábban nem hallották ezeket a dalokat. Fenyő Miklós dalai komoly értéket képviselnek, a József Attila-díjas drámaíró, Tasnádi István pedig a zene színvonalához mérhető szakmai tudással, professzionális szinten írta meg a szövegkönyvet” – véli a darab rendezője, aki hangsúlyozta azt is, aki nem ismeri a musical keletkezésének a történetét, a számokat hallgatva joggal érezheti úgy, hogy a dalokat a színpadi jelenetekhez írták, pedig a valóságban fordítva történt. „A színházi sztoriban helye van a Csókkirálynak, a zene szinte beleolvad a jelenetekbe”.
A Made in Hungária zalaegerszegi premierje február 8-án lesz.

made in hun zeg

 

Made in Hungária

Szereplők
Ricky - Gulyás Hermann Sándor
Jerry Lee Lewis - Hertelendy Attila
Rudi, a cukrász, dobon - Barsi Márton
Röné, a csókkirály, gitáron - Bot Gábor
Csipu, szaxi - Katona Kornél
Tripolis, bass - Kató Balázs
Kis Nyírő, önkéntes technikus - Zsíros Viktor
Bigali elvtárs, polifunkcionárius - Andics Tibor
Rendőr - György János Aase-díjas
Vera - Foki Veronika / Tánczos Adrienn
Marina - Misurák Tünde
Duci Juci - Pete Zsuzsanna
Anya - Mester Edit
Apa - Farkas Ignác Jászai-díjas
Sampon, a Figaro együttes frontembere - Farkas Gergő
Hella, a baráti NDK-ból - Magyar Cecília
Gretchen, a baráti NDK-ból - Mikita Lilla
Egy lakó - Czegő Teréz
                    Díszlet: Rózsa István                     
                    Jelmez: Horváth Kata                     
                   Koreográfus: Kispál Anita                 
Zenei vezető: Máriás Zsolt              
Rendező: Méhes László 
 

Forrás: Zaol.hu, MTI, Hevesisándorszínház.hu

Fotó: Zaol.hu, Pezzetta Umberto

 

süti beállítások módosítása